Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ιταλία: Οι μαθητές “πλημμύρισαν” τους δρόμους

Ιταλία: Οι μαθητές “πλημμύρισαν” τους δρόμους

Χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν στη Ρώμη, συνοδευόμενοι από καθηγητές και γονείς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες περικοπές στην παιδεία που προβλέπεται να γίνουν στα πλαίσια του προγράμματος λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

Οι διαδηλωτές, που κατέβηκαν στους δρόμους για τρίτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες, κατέληξαν στο υπουργείο Παιδείας όπου οι νέοι ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Φραντσέσκο Προφούμο. Σύμφωνα με τους οργανωτές, τουλάχιστον 30.000 άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

“Μην αγγίζετε το σχολείο, θα το υπερασπιστούμε αγωνιζόμενοι” και “Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα, το σχολείο δεν είναι επιχείρηση” έγραφαν στα πανώ τους οι διαδηλωτές.

Τα μέτρα λιτότητας που είχε επιβάλει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν άγγιζαν ευθέως τον τομέα της παιδείας. Όμως στα μέτρα που αποφασίστηκαν πρόσφατα περιλαμβάνονται περικοπές για το υπουργείο Παιδείας ύψους 157 εκατομμυρίων ευρώ το 2013, 172 εκ. το 2014 και 237 εκ. το 2015.

Ο τομέας της παιδείας πλήττεται σοβαρά από την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί τρισεκατομμύρια ευρώ από τους προϋπολογισμούς για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και την έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με κλείσιμο των σχολείων θα αντιδράσουν στην Ιταλία στις περικοπές Μόντι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε