Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιταλία: Ορκωτοί λογιστές ελέγχουν τους ισολογισμούς των κομμάτων

Ιταλία: Ορκωτοί λογιστές ελέγχουν τους ισολογισμούς των κομμάτων

Η βουλή της Ρώμης ενέκρινε, με 479 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 9 αποχές, πρόταση η οποία προβλέπει ότι στο εξής οι ισολογισμοί των διαφόρων κομμάτων θα ελέγχονται και θα εγκρίνονται από εταιρείες λογιστικού ελέγχου.

Οι εταιρίες αυτές θα επιλέγονται από το προεδρείο της βουλής της Ρώμης με ανοικτό διαγωνισμό.

Το μέτρο, παρατηρούν σχολιαστές, ακολουθεί τις αποκαλύψεις για τα σκανδάλων υπεξαίρεσης δημόσιων κονδυλίων τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο πρώην ταμίας του κεντρώου κόμματος Μαργκερίτα, Λουίτζι Λούζι, κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από τις δημόσιες επιχορηγήσεις στις πολιτικές δυνάμεις ένα ποσό που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρώην επικεφαλής της κεντροδεξιάς στην περιφέρεια της Ρώμης, Φράνκο Φιορίτο, φέρεται εξάλλου να υπεξαίρεσε ένα ποσό του ύψος του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη για την αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων και την πληρωμή πολυτελών ξενοδοχείων.

Σχετικά με την γενικότερη χρήση των κονδυλίων που προέρχονται από την δημόσια χρηματοδότηση και με τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες τα κόμματα που εκλέγουν περιφερειακούς συμβούλους, αναλυτές σημειώνουν ότι το θέμα είναι κάθε άλλο παρά απλό:

* το 2011 οι επιχορηγήσεις για την στήριξη των πολιτικών δυνάμεων που μετέχουν στο περιφερειακό συμβούλιο της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης από το 1 εκατομμύριο ευρώ έφτασαν τα 14 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, περιορίσθηκαν αυστηρά οι δαπάνες για τον πολιτισμό και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

* σύμφωνα, όμως, με την ιταλική νομοθεσία, οι περιφέρειες χαίρουν την ίδιας αυτονομίας με την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης. Μπορούν δηλαδή να αποφασίζουν πόσα χρήματα χρειάζονται για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, πόσους συνεργάτες προσλαμβάνουν και τι ύψους ποσά δαπανούν για την στήριξη των κομμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι κυρίως ηθικής τάξης και συνειδησιακό. Σε μια φάση κατά την οποία μειώνονταν όλο και περισσότερο οι παροχές στον τομέα της υγείας, με κλείσιμο ιστορικών νοσοκομείων λόγω μεγάλων ελλειμμάτων, περιφερειακοί σύμβουλοι συνέχισαν να πληρώνουν για δείπνα 5.000 ευρώ, σε πανάκριβα εστιατόρια, εξόδοις των φορολογούμενων.

«Η παραίτηση της προέδρου της περιφέρειας της Ρώμης Ρενάτα Πολβερίνι και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον Νοέμβριο δείχνει, προφανώς, ότι το όλο πρόβλημα αρχίζει να γίνεται επιτέλους αντιληπτό», σχολίασε η δημόσια τηλεόραση RAI.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε