Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ηχηρό ναι από την Γερμανική Βουλή για την Ελλάδα – Πέρασε το πακέτο!

Ηχηρό ναι από την Γερμανική Βουλή για την Ελλάδα – Πέρασε το πακέτο!

Με 473 ναι, 100 όχι και 11 απουσίες υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από την Γερμανική Βουλή το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Τον λόγο στην συνεδρίαση της Γερμανικής Βουλής πήρε πρώτος ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Επλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας, λέγοντας ότι η Αθήνα πέτυχε την μεγαλύτερη οικονομική προσαρμογή στην ιστορία της ΕΕ.

Ειπε επίσης ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε τελικά σε διάλυση της ευρωζώνης.

Ο κ.Σόιμπλε τόνισε ότι τα επιπλέον χρήματα θα δοθούν στη χώρα μόνο εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Είπε επίσης ότι η σεναριολογία περί απομείωσης του χρέους της Ελλάδας το οποίο διακρατούν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες –ο λεγόμενος επίσημος τομέας– υποσκάπτει τις προσπάθειες της χώρας να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της.

Για να χρυσώσει το χάπι στους Γερμανούς βουλευτές, είπε επίσης: “Κανείς δεν επωφελείται οικονομικά και πολιτικά από την ευρωζώνη, όσο οι Γερμανοί. Οταν επενδύουμε στο μέλλον της Ευρώπης, όταν εργαζόμαστε για μία ισχυρή Ευρώπη, επενδύουμε στο δικό μας μέλλον”.
“Ολοι οι διεθνείς παρατηρητές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος”, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
“Χωρίς την υποστήριξή μας, δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά επίσης το μέλλον της ευρωζώνης στο σύνολό της”, είπε προσθέτοντας: “Στο βάθος, σήμερα αποφασίζουμε τη συνέχιση ή τη διακοπή του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλαδή τη μη καταβολή αυτής της δόσης με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης για την Ευρώπη, αλλά και πολύ πέραν αυτής”.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής του SPD, Στεϊνμάγερ. “Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους Έλληνες”, είπε ο επικεφαλής των γερμανών σοσιαλιστών. Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μέρκελ αλλά τόνισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει το Ελληνικό πακέτο.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών, Ράϊνερ Μπρούντερλε, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί πως τα μέτρα για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα θα καταλήξουν να κοστίσουν περισσότερα χρήματα.

Απέρριψε ωστόσο τις κατηγορίες από πολιτικούς της αντιπολίτευσης ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπαθεί να καλύψει το γεγονός ότι μια απομείωση των δανείων του επίσημου τομέα στην Ελλάδα θα αποδειχθεί αναπόφευκτη.

Μια απομείωση είναι σήμερα αδύνατη στη Γερμανία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες για νομικούς λόγους, δήλωσε ο Μπρούντερλε προσθέτοντας ωστόσο ότι “κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει σε κάποιο μελλοντικό σημείο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψηφίζουν στη Γερμανική Βουλή για το ελληνικό χρέος

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε