Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ηχηρό «χαστούκι» στη Μέρκελ – Σάρωσαν ο Σοσιαλδημοκράτες στο Αμβούργο

ΦΩΤΟ REUTERS

Το έλεγαν οι αναλυτές, το έδειξαν τα exit polls, το επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα. Η Άγκελα Μέρκελ υπέστη συντριπτική ήττα στις περιφερειακές εκλογές του Αμβούργου.

Σαρωτική ήταν η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών SPD με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς, διασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία εδρών. Ήταν το χειρότερο, μεταπολεμικά, εκλογικό αποτέλεσμα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU.

Οι εκλογές στο Αμβούργο ήταν η πρεμιέρα για εφτά συνολικά εκλογικές αναμετρήσεις σε ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας κατά το τρέχον έτος 2011. Οι σημαντικότερες είναι οι εκλογές στη Βάδη Βυρτεμβέργη και Ρηνανία Παλατινάτο στις 27 Μαρτίου.

Στο Αμβούργο, σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος του ινστιτούτου Infratest Dimap, το SPD πήρε 49,5%, +15,4%, οι Χριστιανοδημοκράτες CDU 21,2%, -21,4%, οι Πράσινοι GAL 11,4%, +1,8%, η Αριστερά LINKE 6,7%, +,3% και οι Φιλελεύθεροι FDP 6,0% +1,3% διασφαλίζοντας και την επάνοδό τους στην τοπική βουλή. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 63%.

Το αποτέλεσμα δίνει στο SPD απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη μελλοντική τοπική βουλή του Αμβούργου και ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο επόμενος κυβερνήτης Δήμαρχος του Αμβούργου χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο.

Ο Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα “πολύ εντυπωσιακό” και υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του και θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά”. Και ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε “εντυπωσιακό” το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι “έχει ένα όνομα: Όλαφ Σολτς”. Όπως είπε η επιτυχία του SPD οφείλεται στο συνδυασμό της συνετής οικονομικής πολιτικής με την κοινωνική δικαιοσύνη”.

“Πικρή ήττα” χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ο γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU Χέρμαν Γκρέε. Την απέδωσε στην κυβερνητική συνεργασία του κόμματος με τους Πράσινους. Για “επώδυνη ώρα” για το CDU έκανε λόγο ο επικεφαλής του κόμματος στο Αμβούργο, απερχόμενος κυβερνήτης Δήμαρχος Κρίστοφ Άλχαους.

Ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσμεμιρ σημείωσε “οι απώλειες άνω του 20% για το CDU αλλάζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων με ριζοσπαστικό τρόπο”.

υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος των Φιλελευθέρων FDP Γκίντο Βεστερβέλε εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του κόμματός του και την επάνοδο στην τοπική βουλή του Αμβούργου. Η πρόεδρος του κόμματος Αριστερά LINKE Γκεζίνε Λετς σημείωσε ότι το κόμμα της θα είναι ανάχωμα αντιπολίτευσης στον Όλαφ Σολτς υπενθυμίζοντας ότι ήταν από τους διαμορφωτές της μεταρρυθμιστικής “ατζέντας 2010” του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρτ Σρέντερ.

Οι εκλογές στο Αμβούργο δεν αλλάζουν ιδιαίτερα τους συσχετισμούς για την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μέρκελ στην Άνω βουλή, (Μπούντεσρατ) όπου είχε χάσει την πλειοψηφία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε