Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κ.Συνολάκης στο Newsit: “Θα έχουμε δεκάδες θύματα – Σε 12 ώρες θα ξέρουμε τον αντίκτυπο στις Δυτικές Ακτές των ΗΠΑ”

Ανήσυχος και εντυπωσιασμένος από το μέγεθος του τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία, δηλώνει στο Newsit ο Κώστας Συνολάκης – Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τι θα γίνει στην ήδη πληγείσα περιοχή, ποιά θα είναι η δύναμη του κύματος που μπορεί να χτυπήσει τις ΗΠΑ.

“Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός και το τσουνάμι που έγινε είναι το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ιαπωνία του τελευταίου αιώνα και όπως ξέρετε τσουνάμι γινεται πολύ συχνά κάθε 10 χρόνια”, δήλωσε ο κ. Συνολάκης.

Πρόσθεσε, οτι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι αντίκτυπο θα έχει στη Δυτική Ακτή της Αμερικής, δηλαδή απο Αλάσκα, Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες. “Το φαινόμενο”, είπε, “βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εικόνες που βλέπουμε μας δείχνουν ότι το βάθος ροής δηλαδή η πλημμύρα απο το τσουνάμι θα ειναι πάνω από 6 – 8 μέτρα.”

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου της Κρήτης προέβλεψε οτι σίγουρα θα έχουμε δεκάδες θύματα δύστυχώς παρ’ όλο που οι Γιαπωνέζοι είναι πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι.

“Ακόμη”, είπε, “δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει, θα πάρει τουλάχιστον μία ώρα να αρχίσουν τα νερά να υποχωρούν, για να μπορέσουμε να έχουμε εικόνα και να δούμε πόσε περιοχές έχουν πληγεί και ποιο είναι το μέγεθος της καταστροφής.
Προφανώς εκτος απο τις πλημμύρες που ειναι τεράστιες και φυσικά καταστροφές σε κτιρια, στην Ιαπωνία βέβαια σε πολλά σημεαί στην πολη του Σεντάι έχουν ένα τείχος για το τσουνάμι στην παραλία επάνω και η πόλη είναι κάπως προστατευμένη, αλλά θα προκαλέσει τεράστιες πλημμύρες σε όλη τη Βόρεια Ιαπωνία αυτος είναι δυστυχώς αναμενόμενο και φυσικά θα έχουμε πολλά θύματα.”

‘Οσο για τα πλοία που βρίσκονται εν πλω, είπε οτι δεν κινδυνεύουν εάν βρίσκονται σε βαθια νερά, δηλαδή ένα πλοίο που είναι σε βάθος πάνω απο 100 μέτρα δεν διατρέχει κίνδυνο, τα πλοία όμως που είναι σε ρηχά νερά και σε λιμάνια διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο, βλέπετε και σε εικόνες πλοία που τα έχει παρασύρει το τσουνάμι και οτι βρίσκεται μέσα σε λιμάνια και σε βάθος νερού λιγότερο από 20 μέτρα έχει μεγάλο πρόβλημα.

Σε περίπου 12 – 14 ώρες το κύμα θα φτάσει στη Δυτική ακτή της Αμερικής και προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε υπολογισμούς να δούμε ποιο θα είναι το ύψος του κύματος στη Δυτική Ακτή.
Πιστεύουμε πως θα είναι τουλάχιστον της τάξεως του ενός μέτρου που σημαίνει πως δεν θα έχει μεγάλες καταστροφές αλλά αυτό θα το δούμε, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγωμένος παρακολουθεί ο πλανήτης τις εικόνες Αποκάλυψης – Το μεγαλύτερο τσουνάμι του αιώνα μετά τα 8,9 Ρίχτερ

Εικόνες από τον καταστροφικό σεισμό και το γιγαντιαίο τσουνάμι στην Ιαπωνία

Που είναι και ποιά είναι η πόλη Σεντάϊ – Χάρτης με προβλέψεις και για παλαιότερα τσουνάμι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε