Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Και ακτιβίστρια η Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ απηύθυνε σήμερα έκκληση, από το Εκατερίνεμπουργκ στα Ουράλια, να

  διαλευκανθεί σύντομα η δολοφονία της ρωσίδας υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νατάλια Εστεμίροβα.

    Μιλώντας σε φόρουμ ρώσων και γερμανών επιχειρηματιών, στο οποίο συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της υπόθεσης Εστεμίροβα για την κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    “Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι έρευνες για την διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας της Εστεμίροβα”, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

    Την ίδια ώρα, οι συνάδελφοι της Εστεμίροβα στην μη κυβερνητική οργάνωση Memorial στην Τσετσενία εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το αν θα χυθεί ποτέ φως στην υπόθεση αυτή.

    Μέχρι σήμερα, οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει έναν ύποπτο, τον ισλαμιστή Αλχαζούρ Μπασάγεφ, ο οποίος σκοτώθηκε το περασμένο φθινόπωρο, αγνοώντας κάθε άλλη ένδειξη και ίχνος.

    Η Εστεμίροβα απήχθη στις 15 Ιουλίου του 2009 στην Τσετσενία και βρέθηκε νεκρή λίγες ώρες αργότερα στην γειτονική Ινγκουσετία. Την επομένη της δολοφονίας της η κ. Μέρκελ είχε τονίσει πως “πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να συλληφθούν οι δράστες”.

    Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε σήμερα από την ρωσική ηγεσία να διασφαλίσει πως η έρευνα για την δολοφονία της Εστεμίροβα θα έχει αποτελέσματα.

    “Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ρωσικές αρχές να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης, σε μια δίκαιη δίκη, τους υπεύθυνους της δολοφονίας”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

    “Οι αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι η έρευνα για την δολοφονία της Νατάλια Εστεμίροβα γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο, αποτελεσματικά και αντικειμενικά”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η οργάνωση αποκαλύπτει πως παρά την υπόσχεσή του ρώσου προέδρου ότι το έγκλημα θα διαλευκανθεί και οι δράστες θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, μέχρι τώρα η έρευνα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να δέχονται απειλές στην Τσετσενία.

    “Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Πούτιν πρέπει να θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα την έρευνα για την δολοφονία της Εστεμίροβα”, επισημαίνει η οργάνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε