Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Και άλλη αυτοκτονία στην Foxconn

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος άλλου ενός εργαζομένου στα εργοστάσια όπου παράγονται προϊόντα πληροφορικής και τηλεφωνίας, όπως το δημοφιλές iPhone.

Η ταϊβανέζικη εταιρία Chimei Innolux Corp, που συνδέεται με τη Foxconn Technology, η οποία παράγει το δημοφιλές κινητό τηλέφωνο iPhone της αμερικανικής Apple–μεταξύ άλλων–επιβεβαίωσε το θάνατο ενός εργαζομένου της σε εργοστάσιο στην Κίνα. Ο θάνατος αυτός προστίθεται σε μια σειρά αυτοκτονιών που ήγειραν ερωτήματα διεθνώς για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα.
 
Συνολικά 11 Κινέζοι υπάλληλοι της ταϊβανέζικης Φόξκον έχουν αυτοκτονήσει εφέτος σε κινεζικά εργοστάσια, συνήθως πηδώντας από κτίρια, οι 10 στην πόλη Σένζεν.
 
Δεν είναι σαφές εάν ο νέος θάνατος είναι επίσης αυτοκτονία, πάντως, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, ο 18χρονος από την επαρχία Χέμπεϊ–ο οποίος δούλεψε “για μιάμιση ημέρα” τον περασμένο μήνα ως ειδικευόμενος στο εργοστάσιο βάσει συμφωνίας με το σχολείο όπου φοιτούσε–έπεσε από τον έκτο όροφο ενός κτιρίου της Τσιμέι Ίνολουξ όπου βρίσκονταν κοιτώνες εργαζομένων.
 
Το περιστατικό ερευνάται από την αστυνομία.
 
Η Φόξκον, που παράγει εξαρτήματα υπολογιστών για εταιρίες-γίγαντες της παγκόσμιας αγοράς πληροφορικής, όπως η Dell, η Nokia, η Hewlett-Packard κ.ά., έχει κατηγορηθεί ότι επιβάλει εξαιρετικά σκληρές συνθήκες δουλειάς στα εργοστάσιά της.
 
Όμως ο ιδρυτής της εταιρίας Τέρι Γκου υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι καμιά από τις αυτοκτονίες δε σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Φόξκον και σημείωσε ότι οι Κινεζικές αρχές απάλλαξαν την εταιρία του από οποιαδήποτε υποψία αδικοπραγίας την περίοδο των αυτοκτονιών.
 
Η Φόξκον απασχολεί περίπου 400.000 εργαζόμενος μόνο στη Σένζεν.
 
Η εταιρία αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι θα δώσει αυξήσεις 67% στους εργαζομένους της, που θα λαμβάνουν 2.000 γιούαν (290 δολάρια ΗΠΑ, 224 ευρώ) τον μήνα από την 1η Οκτωβρίου. Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε βελτιώσεις στους κοιτώνες των εργαζομένων στα εργοστάσιά της στη Σένζεν, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν άλλες παρόμοιες αυτοκτονίες.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε