Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Και διπλωματικός “πόλεμος Σουηδίας – Ισημερινού για τον Ασάνζ

REUTERS
REUTERS
Βρετανία, Σουηδία εναντίον Ισημερινού και όλα αυτά για τα μάτια του κυρίου WikiLeaks

Ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ εξέφρασε σήμερα την αγανάκτησή του για την άποψη που έχει ο Ισημερινός για το δικαστικό σύστημα της χώρας του, μετά την απόφαση του Κίτο να προσφέρει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.
 
«Είναι φυσικά απαράδεκτη», δήλωσε ο Ράινφελντ στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ.
 
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη από το Κίτο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ κυρίως για το φόβο ότι στη Σουηδία δεν θα γίνει σεβαστό το δικαίωμά του στην υπεράσπιση.
 
«Συμφωνώ με αυτό που δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ», πρόσθεσε ο σουηδός πρωθυπουργός, ο οποίος μιλά σπάνια για διεθνή ζητήματα.
 
Χθες Παρασκευή ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών είχε σημειώσει ότι η χώρα του σκοπεύει «να περιμένει να δει τι θα συμβεί», παρά να προσπαθήσει να επιταχύνει την έκδοση του Ασάνζ με οποιονδήποτε τρόπο.
 
Ο Μπιλτ απέρριψε τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Σουηδία σκοπεύει να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές τον ιδρυτή του WikiLeaks για να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σουηδική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να παρέμβει στη δικαστική διαδικασία. «Το δικαστικό σύστημα στη Σουηδία είναι ανεξάρτητο», υπογράμμισε ο Μπιλτ.
 
Ο 41χρονος Ασάνζ εξακολουθεί σήμερα να παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ενώ οι βρετανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι είναι αποφασισμένες να τον συλλάβουν μόλις βγει από την πρεσβεία βάσει της απόφασης της δικαιοσύνης που διέταξε την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ με τον Ασάνζ – Κόσμος

Την Κυριακή θα εμφανιστεί ο Ασάνζ – Θα κάνει δηλώσεις έξω απο την πρεσβεία του Ισημερινού – Κόσμος

Διπλωματικός “πόλεμος” Βρετανίας και Ισημερινού για τον Mr.WikiLeaks – Επενέβη και η Σουηδία – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε