Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Και η Ιταλία μπαίνει στον “πόλεμο” με τους Ρομά

Μετά την Γαλλία και η Ιταλία θέλει να απελαύνει Ρομά που δεν έχουν στέγη και εισόδημα. Χαμηλούς τόνους κρατά η Βουλγαρία.

Η Ιταλία θέλει να απελάσει πολίτες άλλων κρατών της ΕΕ που ζουν μόνο με κρατικά επιδόματα, δήλωσε χθες Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, μια κίνηση που θα επεκτείνει την καταστολή των Ρομά, την οποία οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέκριναν ως επιβολή διακρίσεων.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε στην Ιταλια την άδεια να προχωρήσει σ’ ένα τέτοιο σχέδιο στο παρελθόν, όμως πρόσθεσε πως εκείνος θα επαναλάβει τις πιέσεις και θα ζητήσει να υπάρξει αλλαγή κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 6 Σεπτεμβρίου.
 
Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία έστειλε αεροπορικώς πίσω στη Ρουμανία δεκάδες Ρομά στο πλαίσιο ενός μαζικού προγράμματος επαναπατρισμών για τους οποίους υποστήριξε πως έγιναν οικειοθελώς, αν και μερικοί είπαν πως οι άνθρωποι αυτοί εξαναγκάστηκαν να φύγουν.
 
Χειροκροτώντας την κίνηση της Γαλλίας, ο Μαρόνι, ο οποίος ανήκει στην ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, δήλωσε πως οι υποχρεωτικές απελάσεις Ρομά οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε βασικές απαιτήσεις, θα πρέπει τώρα να επιτραπούν.
 
“Ναι, απελάσεις όπως αυτές των λαθρομεταναστών, όχι εθελοντικοί επαναπατρισμοί”, δήλωσε ο Μαρόνι στην “Κοριέρε ντέλα Σέρα” σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.
 
“Φυσικά μόνον αυτών που παραβιάζουν τους κανόνες σχετικά με τα όσα απαιτούνται για να ζει κανείς σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ: ένα ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος, κατάλληλη στέγη και να μην είναι βάρος για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας που τον φιλοξενεί. Πολλοί Ρομά είναι πολίτες της ΕΕ, όμως δεν σέβονται καμιά απ’ αυτές τις απαιτήσεις”, δήλωσε ο ιταλός υπουργός.
 
Η πολιτική θα εφαρμοστεί για όλους τους μη ιταλούς πολίτες της ΕΕ που δεν ανταποκρίνονται σε ορισμένα κριτήρια, όχι μόνο για τους Ρομά, δήλωσε ο Μαρόνι όταν ρωτήθηκε αν ένα τέτοιο σχέδιο συνιστά επιβολή διακρίσεων.
 

“Η Γαλλία τηρεί τους νόμους” δηλώνει ο Βούλγαρος πρεσβευτής

«Δεν πρέπει να διεκτραγωδούμε» την απέλαση από τη Γαλλία «περιορισμένου αριθμού» Βούλγαρων Ρομά, που βρίσκονταν εκεί παράνομα, δήλωσε ο Βούλγαρος πρεσβευτής στο Παρίσι, Μαρίν Ραΐκοφ. «Δεν υπάρχει τίποτε πιο φυσιολογικό που μία χώρα μέλος της ΕΕ όπως η Γαλλία επιδιώκει την τήρηση των νόμων, περιλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών κανόνων», τόνισε.

Οι βουλγαρικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης αρνούνται σε γενικές γραμμές να εκφράσουν γνώμη για την σκλήρυνση της στάσης της Γαλλίας απέναντι στους Ρομά, που έχουν παραβιάσει την άδεια παραμονής.

Οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Ιταλίας στη Σόφια Ετιέν ντε Πονσέν και Στέφανο Μπενάτσο εκτιμούν από την πλευρά τους, σε δηλώσεις τους στην αντιπολιτευόμενη αριστερή εφημερίδα Σέγκα, πως «η επιστροφή κάποιων στη γενέθλια χώρα τους δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως απέλαση».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε