Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Και με τον Στρος Καν στη φυλακή ο Σαρκοζί έρχεται δεύτερος

Ο Νικολά Σαρκοζί πάντως θα περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (άκρα δεξιά), Μαρίν Λεπέν θα πάρει το 17% των ψήφων.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, είτε είναι ο Φρανσουά Ολάντ ή η Μαρτίν Ομπρί, θα συνεχίσει να έχει ένα σαφές προβάδισμα στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2012 έναντι του Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την “αποχώρηση” από την κούρσα των εκλογών του Ντομινίκ Στρος Καν.

Σύμφωνα με έρευνα από το ινστιτούτο Ipsos που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο πρώην επικεφαλής του PS Φρανσουά Ολάντ θα λάβει το 29% των ψήφων και η σημερινή Πρώτη Γραμματέας το 27%. Είναι και οι δυο πολύ μπροστά από τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος λαμβάνει 21% στην πρώτη περίπτωση και 19% στη δεύτερη.

Η δημοσκόπηση αναφέρεται και στις πιθανές υποψηφιότητες από τη Δεξιά, όπως του κεντρώου Ζαν Λουί Μπορλό (9%), ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από το κυβερνών κόμμα UMP, του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού (5%) και του πρώην πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν (3-4%).

Στην αριστερά, ο οικολόγος Νικολά Ιλό (ο οποίος θα πρέπει να συμμετάσχει στην προκριματική εκλογή των Πρασίνων απέναντι στην Ευά Ζολί) θα έπαιρνε το 11% των ψήφων, και ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο Ζαν Λικ Μελενσόν, το 4% των ψήφων.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη έδειξε ότι το 54% των Γάλλων εξακολουθούν να πιστεύουν σε μια νίκη της κεντροαριστεράς το 2012.

Μετά την “έξοδο” του μεγάλου φαβορί Ντομινίκ Στρος Καν, λόγω της σύλληψης του στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, αναμένεται να υποβάλει λίαν προσεχώς υποψηφιότητα η Μαρτίν Ομπρί, καθώς ο Φρανσουά Ολάντ έχει ήδη δηλώσει τη δική του.

Αυξάνοντας σταθερά τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις, ο Ολάντ φέρεται τώρα ως το φαβορί αυτών των προκριματικών έναντι της Ομπρί.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα από το ινστιτούτο IFOP, ο Ολάντ θα είναι “καλός υποψήφιος” για το 57% των Γάλλων (47% για την Ομπρί). Και οι δύο όμως λαμβάνουν το ίδιο ποσοστό (76%), μεταξύ των υποστηρικτών της κεντροαριστεράς που εκ των προτέρων δηλώνουν πως ενδιαφέρονται, να ψηφίσουν στις προκριματικές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε