Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Και οι Σέρβοι στις κάλπες

Και οι Σέρβοι στις κάλπες

Περισσότεροι από 6,7 εκατομμύρια Σέρβοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις γενικές εκλογές που διεξάγονται με βασικό χαρακτηριστικό τις υποσχέσεις τόσο του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς, όσο και του αντιπάλου του εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς για οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι ηγέτες των δύο κομμάτων–του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σερβικού Κόμματος της Προόδου–συγκεντρώνουν ποσοστό περίπου 30% ο κάθε ένας στις βουλευτικές εκλογές.

Οι δύο ηγέτες θα είναι αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 20 Μαΐου, με φαβορί τον Τάντιτς.

Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τις ψήφους που χρειάζεται για να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση και οι Σοσιαλιστές του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς αναμένεται να παίξουν ρυθμιστικό ρόλό, όπως έκαναν και το 2008.

Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως ο Ντάτσιτς θα στηρίξει και πάλι τον Μπόρις Τάντιτς, χωρίς όμως να αποκλείουν τις εκπλήξεις, ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Για πρώτη φορά από την δεκαετία του ’90 και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η οικονομία είναι το κεντρικό θέμα των εκλογών αυτών–σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση και με την ανεργία να φτάνει το 24%–με αποτέλεσμα το θέμα του Κοσόβου να περνά σε δεύτερο πλάνο.

Στο Κόσοβο, οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για τους Σέρβους έχουν οργανωθεί από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Δεκαοκτώ κόμματα και πολιτικές συμμαχίες είναι υποψήφιοι για το 250μελές κοινοβούλιο, για μια τετραετή θητεία.

Για τις προεδρικές εκλογές οι υποψήφιοι είναι δώδεκα.

Τα εκλογικά τμήματα θα άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 20:00. Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένονται στις 21:30.

Διαβάστε

Κυριακή εκλογών… όχι μόνο στην Ελλάδα!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε