Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Και στη Ρουμανία η διαφθορά ζει και βασιλεύει

Και στη Ρουμανία η διαφθορά ζει και βασιλεύει

Όσον αφορά τις μορφές διαφθοράς στους θεσμούς, το 72,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η άσκηση επιρροής είναι η πιο ευρεία και ακολουθεί η δωροδοκία.

Το 1/3 του πληθυσμού της Ρουμανίας (ποσοστό 33,4%) και περίπου ίδιο ποσοστό (31,7%) των εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης θεωρούν το φαινόμενο της διαφθοράς το πιο σοβαρό πρόβλημα στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοίκησης, την περίοδο Δεκέμβριος 2011 – Ιανουάριος 2012.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ακόμη ότι το φαινόμενο της διαφθοράς θεωρείται από το 35,7% των Ρουμάνων το δεύτερο πιο επιζήμιο πρόβλημα μετά την ανεργία, που συγκέντρωσε ποσοστό 37,4%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 83,2% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η επικρατούσα αντίληψη για τη διαφθορά επιδρά αρνητικά στην κατεύθυνση προς την οποία κινείται η χώρα.

Όσον αφορά τη διαφθορά σε διάφορους δημόσιους οργανισμούς, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 28,9% του πληθυσμού θεωρεί περισσότερο διεφθαρμένη την κυβέρνηση, το 11,7% τη Βουλή, το 10,3% εκτιμά ότι το φαινόμενο είναι διαδεδομένο στο σύστημα υγείας και το 7,7% στα δικαστήρια.

Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, το 64,5% θεωρεί ότι οι πιο διεφθαρμένοι θεσμοί είναι τα επαρχιακά συμβούλια και το 59,9% οι υπηρεσίες υγείας.

Βασικά στοιχεία που ευνοούν τη διαφθορά εντός των δομών της δημόσιας διοίκησης είναι η απουσία κυρώσεων για τέτοιες πράξεις, όπως εκτιμά το 83,7% των ερωτηθέντων, ο αναποτελεσματικός έλεγχος (ποσοστό 79,7%) και η ανάμειξη πολιτικών (76,4%).

Η έρευνα διεξήχθη μέσω της Κεντρικής Μονάδας για τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε