Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Καίγεται η Αυστραλία – Απειλούνται σπίτια και διαστημικό παρατηρητήριο! – ΦΩΤΟ

Καίγεται η Αυστραλία – Απειλούνται σπίτια και διαστημικό παρατηρητήριο! – ΦΩΤΟ

Δεκάδες σπίτια απειλούνται άμεσα από φωτιά που μαίνεται στην περιοχή Κουναμπάραχ της βόρειας Νέας Νότιας Ουαλίας. Μια ανάσα οι φλόγες απο το μεγάλο αυστραλιανό διαστημικό παρατηρητήριο.

Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι φωτιές στη Νέα Νότια Ουαλίς αλλα και σε άλλες πολιτείες της Αυστραλίας με τις φλόγες να απειλούν άμεσα δεκάδες σπίτια και οι αρχές να έχουν εκκενώσει τις επικίνδυνες περιοχές.

Απο την πύρινη λαίλαπα απειλείται και το μεγάλο αυστραλιανό διαστημικό παρατηρητήριο, στο οποίο λειτουργούν πολλά διεθνή τηλεσκόπια. Οι αγροτικές υπηρεσίες εξέδωσαν προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία φωτιά κατευθύνεται στο Παρατηρητήριο Siding Spring, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή οροσειράς, 500 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σίδνεϊ και τόνισαν ότι αστυνομικοί, πυροσβέστες και πυροσβεστικά αεροσκάφη βρίσκονται στην περιοχή.

Οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα εκμεταλλευόμενοι τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας και πριν από την αναμενόμενη επιστροφή του καύσωνα.

Οι θερμοκρασίες, οι οποίες είχαν υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου υποχώρησαν, δίνοντας ένα στενό «παράθυρο» χρόνου στους πυροσβέστες πριν επιστρέψει σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο καύσωνας.

Από τις πυρκαγιές, που μαίνονται για σχεδόν μια εβδομάδα, έχουν καταστραφεί εκατοντάδες σπίτια ειδικά στο νησί της Τασμανίας στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τουλάχιστον 350.000 εκτάρια δάσους, θάμνων, καλλιεργειών και βοσκοτόπων κάηκαν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αυστραλίας. Από τις πυρκαγιές έχουν καεί χιλιάδες πρόβατα. Δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς.

Στην Τασμανία άνθρωποι επιστρέφουν σε ένα τοπίο που έχει γίνει κρανίου τόπος και ανακαλύπτουν ότι το σπίτι τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας σωρός από στάχτη και λιωμένο μέταλλο.

Στο Κουίνσλαντ ο καύσωνας συνεχίζεται με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών σε ορισμένες περιοχές με αποτέλεσμα να σταματήσουν και τα δρομολόγια τρένων λόγω διαστολής των σιδηροδρομικών γραμμών.

Και στην πολιτεία αυτή υπάρχουν πολλά ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα, όπως και στη Βικτώρια και τη Νέα Νότια Ουαλία.

Τον Ιανουάριο ο υδράργυρος ανέβηκε σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη την Αυστραλία, με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία να κυμαίνεται μέχρι σήμερα στους 39,3 βαθμούς Κελσίου.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ REUTERS

Διαβάστε

Κόλαση φωτιάς σε Αυστραλία και Τασμανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε