Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κάηκαν ζωντανοί 89 ασθενείς σε νοσοκομείο από πυρκαγιά

REUTERS
Πυρκαγιά σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην Καλκούτα της ανατολικής Ινδίας στοίχισε τη ζωή σε 89 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους ασθενείς που εξέπνευσαν λόγω των αναπνευστικών επιπλοκών που τους προκάλεσε ο καπνός, σύμφωνα με την αστυνομία.
Η πυρκαγιά στο νοσοκομείο Advanced Medicare and Research Institute (AMRI) ήταν η δεύτερη στο ίδρυμα από τον Δεκέμβριο του 2008–σε εκείνη δεν είχαν αναφερθεί θύματα. Πιστεύεται ότι η σημερινή πυρκαγιά οφείλεται σε ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα, είπε στέλεχος του νοσοκομείου.

Η πυροσβεστική υπηρεσία και η αστυνομία κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της εταιρίας στην οποία ανήκει το ιδιωτικό νοσοκομείο κατηγορώντας την για αμέλεια και παραβίαση των κανόνων ασφάλειας, με αποτέλεσμα η άδεια λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος να ανακληθεί, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV. Έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου –περιλαμβανομένων των δύο ιδιοκτητών του, Ρ.Σ. Γκένκα και Σ.Κ. Τόντι– συνελήφθησαν, σύμφωνα με το NDTV.

Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται τρεις εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και 27 γυναίκες. Μόλις οι 65 από τις 89 σορούς είχαν αναγνωριστεί ως το απόγευμα.

Άλλοι 92 ασθενείς εισήχθησαν σε άλλα νοσοκομεία μετά τη διάσωσή τους, ανέφερε η αστυνομία.

Η πυρκαγιά πιστεύεται ότι ξέσπασε σε χώρο αποθήκευσης στο υπόγειο, σύμφωνα με έναν υπουργό της κυβέρνησης του κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης, τον Φιρχάντ Χακίμ. 

Το νοσοκομείο 160 κλινών, που ήταν τετραώροφο, βρίσκεται σε μια υπερβολικά πυκνοκατοικημένη περιοχή στη συνοικία Ντακούρια της Καλκούτας, όπου η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι συνηθισμένη. Χρειάστηκαν 90 λεπτά στους πυροσβέστες για να φθάσουν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με συγγενείς των θυμάτων που μίλησαν στο NDTV.

Αν και οι πυροσβέστες μπόρεσαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά σε μερικές ώρες, ο καπνός από τις ιατρικές προμήθειες και τα φάρμακα, τα χημικά και τις φιάλες που βρίσκονταν στο υπόγειο κάλυψε τους ορόφους του κτιρίου παγιδεύοντας τους ασθενείς. Πολλά από τα θύματα βρίσκονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας και σε μια πτέρυγα όπου νοσηλεύονταν ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα–και δεν ήταν σε θέση να μετακινηθούν.

Πυροσβέστες χρησιμοποίησαν υδραυλικές σκάλες για να σπάσουν παράθυρα ώστε να βγει ο καπνός και να διασώσουν τους ασθενείς.

“Δεν υπήρξε συναγερμός για φωτιά”, είπε μια γυναίκα, κλαίγοντας, στο NDTV. “Το προσωπικό του νοσοκομείου εξαφανίστηκε. Η μητέρα μου θα έπαιρνε εξιτήριο από το νοσοκομείο σε μερικές ημέρες. Τώρα είναι νεκρή”. Εξοργισμένοι ασθενείς και συγγενείς τους κατηγόρησαν το προσωπικό του νοσοκομείου και τις τοπικές αρχές ότι αντέδρασαν πάρα πολύ αργά.

“Κοιμόμασταν. Τότε ακούσαμε κάποιον να ουρλιάζει ‘φωτιά'” είπε μια γυναίκα που ήταν στο νοσοκομείο την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IANS. “Μας είπαν ‘μην ανησυχείτε, δεν θα συμβεί τίποτε'”, είπε ένας επιζών αναφερόμενος στο προσωπικό του νοσοκομείου.

Όπως μετέδωσε το IANS, νεαροί άνδρες από μια κοντινή παραγκούπολη έσπευσαν και έσωσαν πολλούς ασθενείς.

Οι πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστες στην Καλκούτα, όπου πολλά κτίρια έχουν ελαττωματικές ηλεκτρικές καλωδιώσεις. Τον Μάρτιο του 2010 τουλάχιστον 40 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από πυρκαγιά σε ένα από τα ιστορικά κτίρια της πόλης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε