Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Κάιρο: 3 νεκροί, κάηκε η πρεσβεία του Ισραήλ – Βίντεο,φωτο

Σκηνικό πολέμου στην Αίγυπτο, όπου κόσμος πολιόρκησε την ισραηλινή πρεσβεία και κατέβασε τη σημαία του Ισραήλ. Πολύωρες συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ενώ την τάξη επιχειρεί να επιβάλλει ο στρατός που κατέβηκε πάλι στους δρόμους.

Κατα τη διάρκεια των συγκρούσεων τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένας τραυματίας υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές. Οι ταυτότητες των θυμάτων και οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι τρεις δεν έγιναν γνωστές.

Στις συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας τραυματίστηκαν 235 άνθρωποι. Κατά το υπουργείο Εσωτερικών, στην διάρκεια των συγκρούσεων χθες συνολικά τραυματίστηκαν 450 διαδηλωτές.

Οι ταραχές σημειώνονται ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αίγυπτο, στην οποία ανοιχτό το ενδεχόμενο είναι να μεταβεί στην αποκλεισμένη Γάζα, εξοργίζοντας το Ισραήλ με απρόβλεπτες συνέπειες.

Υπάλληλοι της πρεσβείας εγκλωβίστηκαν στο κτίριο

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, αιγύπτιοι κομάντος διέσωσαν έξι Ισραηλινούς οι οποίοι είχαν αποκλειστεί μέσα στην πρεσβεία του Ισραήλ, την ώρα που οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο και πέταξαν διπλωματικά έγγραφα από τα παράθυρα. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε: “Έξι άτομα είχαν παγιδευτεί στην πρεσβεία και υπήρχε πραγματική ανησυχία για την ζωή τους. Τελικά, διασώθηκαν με επιτυχία από Αιγύπτιους κομάντος”.

Εγκατέλειψε το Κάιρο ο πρέσβης με την οικογένειά τουΠαραμένει ο υπ’αριθμόν δύο στην σραηλινή πρεσβεία

Ισραηλινό αεροσκάφος μετέφερε τον ισραηλινό πρέσβη και τα μέλη της οικογένειάς του πίσω στη χώρα του. Μαζί τους ταξίδεψε και η προσωπική φρουρά αλλά και διπλωμάτες.

Οπως δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπ’ αριθμόν δυο της ισραηλινής πρεσβείας στην Αίγυπτο θα παραμείνει στο Κάιρο παρά τη βίαιη επίθεση εναντίον της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής.  “Η βίαιη επίθεση κατά της ισραηλινής πρεσβείας είναι ένα σοβαρό επεισόδιο, αλλά θα ήταν χειρότερο εάν οι διαδηλωτές είχαν καταφέρει να εισέλθουν στην πρεσβεία και να τραυματίσουν το προσωπικό”, δήλωσε ο Νετανιάχου σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ynet. “Είμαι ευτυχής που καταφέραμε να αποτρέψουμε μια καταστροφή και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη βοήθειά του”, τόνισε.

“Η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι στρατηγικό συμφέρον των δυο χωρών και έτσι θα πρέπει να παραμείνει”, δήλωσε από την πλευρά της η ηγέτις της αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.

Κατα τη διάρκεια της νύχτας ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λίον Πανέτα και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στην Μέση Ανατολή Ντένις Ρος, από τους οποίους ζήτησε να συμβάλλουν να προστατευθεί η πρεσβεία από τους διαδηλωτές.

Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ συγκάλεσε ένα κυβερνητικό συμβούλιο αντιμετώπισης κρίσης, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση κρίσης και ανακάλεσε όλες τις άδειες των αστυνομικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Αίγυπτο να «τιμήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της» και να προστατεύσει την ισραηλινή διπλωματική αποστολή.

Στον δρόμο έξω από το κτίριο όπου βρίσκεται η πρεσβεία του Ισραήλ τουλάχιστον δύο οχήματα της αστυνομίας είχαν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ διαδηλωτές συνέχιζαν να βάζουν φωτιές και αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα και ρίχνει στον αέρα για να διαλύσει τους τουλάχιστον 2.000 συγκεντρωμένους.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν χθες στην πλατεία Ταχρίρ απαιτώντας ένα χρονοδιάγραμμα για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να τερματιστούν οι δίκες πολιτών από στρατοδικεία.

Η οργή τους στράφηκε στην ισραηλινή πρεσβεία, όπου γκρέμισαν έναν τοίχο που προστάτευε το κτίριο. Διαδηλωτές υπέστειλαν τη σημαία του Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και την έκαψαν. 



Ο πολιτικός αναλυτής Νάμπιλ Άμπντελ Φάταχ
σημείωσε ότι τα χθεσινοβραδινά επεισόδια «δείχνουν την κατάσταση οργής και απελπισίας που νοιώθουν οι νεαροί αιγύπτιοι επαναστάτες έναντι του Ισραήλ, μετά τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στα σύνορα που προκάλεσαν τους θανάτους αιγυπτίων στρατιωτών».



Πέντε αιγύπτιοι αστυνομικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Αύγουστο από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή
στην διάρκεια καταδίωξης παλαιστίνιων μαχητών κατά μήκος των συνόρων. Το επεισόδιο προκάλεσε οργή στην Αίγυπτο και τη χειρότερη κρίση μετά τη σύναψη της διμερούς συμφωνίας ειρήνης το 1979.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε