Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Κακοκαιρία και… χάος από τα Βαλκάνια μέχρι την Ασία

Κακοκαιρία και… χάος από τα Βαλκάνια μέχρι την Ασία

Κύμα ψύχους πλήττει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ στην Τουρκία ακυρώνονται πτήσεις λόγω χιονοθύελλας. Πολλά είναι τα προβλήματα από την κακοκαιρία και στο Ισραήλ.

Στο Ντουμπραβένι της Ρουμανίας, 308 χιλιόμετρα βόρεια του Βουκουρεστίου, καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία του φετινού χειμώνα, με -23,6 βαθμούς Κελσίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Μετεωρολογίας της νότιας Τρανσυλβανίας, Ούντο Ρέκερθ.

Στην επαρχία Σιμπίου, στην περιοχή της λίμνης Μπαλέα (Μπαλέα Λακ) το ύψος του χιονιού έχει φθάσει τα 1,80 εκ. Το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο χιονοστιβάδων στην οροσειρά Φαγκάρας παραμένει στο 4 και για την αποφυγή ατυχημάτων η υπηρεσία ορεινής διάσωσης του Σιμπίου συνιστά στους τουρίστες να αποφεύγουν τα χειμερινά αθλήματα στην περιοχή. Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε 12 επαρχιακούς δρόμους προκάλεσαν η χθεσινή χιονοθύελλα στο Ιάσιο στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας και οι ισχυρές χιονοπτώσεις στην επαρχία Βάσλουι.

Κύμα ψύχους επικρατεί και στη Βουλγαρία, όπου η χαμηλότερη θερμοκρασία, – 24 βαθμοί Κελσίου, καταγράφηκε σήμερα το πρωί στη Μουσάλα, στην ψηλότερη κορυφή της χώρας και της Βαλκανικής οροσειράς.
Στην πόλη Τσίρπαν το θερμόμετρο στο νότιο τμήμα της χώρας δείχνει -16 βαθμούς Κελσίου, στις πόλεις Κίρτζαλι και Χάσκοβο -12 βαθμούς Κελσίου και στις πόλεις Ράζγκραντ και Μοντάνα -10 βαθμούς Κελσίου.
 
Προβλήματα στις πτήσεις προκαλεί η κακοκαιρία που “σαρώνει” την Τουρκία, καθώς οι τουρκικές αερογραμμές έχουν αναγκαστεί να ακυρώσουν- μέχρι στιγμής -συνολικά 102 πτήσεις από και προς την Κωνσταντινούπολη.
  
Η “Turkish Airlines” απευθύνει έκκληση στους επιβάτες να καλούν τον αριθμό “444 0 849” προκειμένου να ενημερώνονται για την πτήση τους προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Στο μεταξύ, συνολικά 63 ομάδες με 59 ειδικά οχήματα εργάζονται σε τέσσερις βάρδιες προκειμένου να κρατήσουν καθαρό το αεροδρόμιο Ατατούρκ- στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ισχυρές χιονοπτώσεις πλήττουν τις περισσότερες περιοχές της Τουρκίας και ιδιαίτερα την περιοχή του Μαρμαρά, στα ανατολικά, τις κεντρικές, ανατολικές και δυτικές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, την Κεντρική Ανατολία και πολλά άλλα μέρη, σύμφωνα με την κεντρική μετεωρολογική υπηρεσία της Τουρκίας.
 
Κλειστά είναι τα σχολεία σε 19 περιοχές της Τουρκίας, μεταξύ αυτών και η Κωνσταντινούπολη, εξαιτίας του χιονιού, ενώ άδεια έχει δοθεί για σήμερα στις έγκυες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που εργάζονται σε δημόσιους φορείς.
 Σε πολλές επαρχίες, εκατοντάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν “παραλύσει” την κίνηση σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Στο Ισραήλ, κυρίως στο Τελ Αβίβ, οι σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν χάος στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία έκλεισε τον αυτοκινητόδρομο Αγιαλόν -την κυριότερη οδική αρτηρία Βορρά-Νότου- καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Αγιαλόν, ένα συνήθως ξερό ποτάμι που περνά ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας του.

Εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων έκλεισαν προσωρινά πολλοί σιδηροδρομικοί σταθμοί στη χώρα, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις αστικοί στο Τελ Αβίβ και η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να μετακινούνται με τρένο μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τμήματα δρόμων στο βόρειο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και κοντά στη Νεκρά Θάλασσα στα ανατολικά κατέστησαν απρόσιτα εξαιτίας πλημμυρών. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι στη Θάλασσα της Γαλιλαίας η στάθμη του νερού ανέβηκε κατά 22 εκατ. στη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που συνιστά άνοδο-ρεκόρ για τέτοια περίοδο.

Ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, δήλωσε στο συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό ότι συνεργεία του δήμου βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να βοηθήσουν σε τυχόν διάσωση πολιτών εξαιτίας των πλημμυρών, ανάλογες των οποίων είχαν να σημειωθούν από το 2000.

Οι καταιγίδες είναι οι σφοδρότερες της τελευταίας δεκαετίας. Η βροχή και οι σφοδροί άνεμοι, συνοδευόμενοι από ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μάλιστα αύριο αναμένεται να χιονίσει στην Ιερουσαλήμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έσπασαν τα θερμόμετρα!!! Στους -31 η θερμοκρασία

Τα χιόνια ήρθαν και στη Βουλγαρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε