Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Καλιφόρνια: 41 νεκροί από τις φωτιές – 11.000 πυροσβέστες στη μάχη της κατάσβεσης

Καλιφόρνια φωτιές νεκροί

Τους 41 έχει φτάσει πια ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πηγές στην Καλιφόρνια. Οι αμερικανικές αρχές, πάντως, πιστεύουν ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη πιο βαρύς.

Περισσότεροι από 11.000 μάχονται για να σβήσουν τις φωτιές στην Καλιφόρνια. Έχουν σημειώσει «καλή πρόοδο» αλλά ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος.

Μόνο στην κομητεία της Σονόμα, υπάρχουν 22 νεκροί. Όμως ο σερίφης Ρόμπερτ Τζορντάνο δεν απέκλεισε να φθάσουν ακόμη και τους 88! Η εκτίμησή του αυτή βασίζεται στον αριθμό των αγνοουμένων. Ανθρώπων που η τύχη τους αγνοείται μια εβδομάδα αφού ξέσπασαν οι πυρκαγιές.

«Μπορεί να βρούμε κάποιους από τους αγνοούμενους μέσα στα απανθρακωμένα σπίτια τους», είπε ο Τζορντάνο. Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικιωμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των αρχών.

Σοκάρει ο απολογισμός

Η πυρκαγιά στη Σονόμα, την οποία οι αρχές αποκαλούν «Ταμπς», είχε κατασβεστεί κατά το 70% το πρωί της Δευτέρας. Μετέτρεψε σε αποκαΐδια μια έκταση σχεδόν 150.000 στρεμμάτων. Είναι η τρίτη πιο φονική δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας.

Χάρη στην εξασθένηση του ανέμου η φωτιά «Άτλας» είχε περιοριστεί κατά το 68% το πρωί της Δευτέρας, αφού απανθράκωσε σχεδόν 210.000 στρέμματα γης.

Η πυρκαγιά «Ρέντγουντ», η οποία στοίχισε τη ζωή σε 8 ανθρώπους, είχε περιοριστεί κατά το 50%. Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των 14 μεγάλων μετώπων φωτιάς που απομένουν.

Πέθανε βοηθώντας στην κατάσβεση

Η Calfire, η υπηρεσία δασών και πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας, ανακοίνωσε τον θάνατο σε τροχαίο ενός ιδιώτη οδηγού βυτιοφόρου που μετέφερε νερό για να ανεφοδιάσει τους πυροσβέστες. Ο θάνατός του αύξησε τον ακόμη προσωρινό απολογισμό στους 41 νεκρούς σε όλη την Πολιτεία.

Εξάλλου οι πυρκαγιές κατέστρεψαν πάνω από 5.700 κτίρια, σπίτια και καταστήματα ή επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις