Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κάλπες στην Αίγυπτο με προειδοποιήσεις του στρατού!

REUTERS
Κάλπες στήνονται σήμερα στην Αίγυπτο για τις πρώτες εκλογές της μετά Μουμπάρακ εποχής, που αποτελούν το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας την ώρα που ο λαός ακόμη βρίσκεται στους δρόμους!

Οι κάλπες άνοιξαν στην Αίγυπτο το πρωί για να γυρίσει σελίδα η χώρα μετά την πτώση Μουμπάρακ. Όμως, η πρεμιέρα σε ένα εκλογικό χρονοδιάγραμμα που εκτείνεται έως τα μέσα του 2012 έρχεται εν μέσω μίας «δεύτερης επανάστασης», όπως ορισμένοι την αποκαλούν», αυτή τη φορά κατά του στρατού που έχει δεσμευθεί να εγγυηθεί την πολιτική μετάβαση, αλλά για πολλούς Αιγύπτιους στην πραγματικότητα επιδιώκει να αγκιστρωθεί στην εξουσία.
 
Η πλατεία Ταχρίρ παραμένει γεμάτη από διαδηλωτές που ζητούν από το στρατό να παραδώσει άμεσα την εξουσία της χώρας, και την ίδια στιγμή το Στρατιωτικό Συμβούλιο προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει σε «ταραχοποιούς» να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία.
 
Ο στρατάρχης Ταντάουι, επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου και υπουργός Άμυνας του Χόσνι Μουμπάρακ επί μία 20ετία, ισχυρίστηκε την Κυριακή, παραμονή των εκλογών, ότι «ξένος δάκτυλος» βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη αναταραχή. Ένας ισχυρισμός ανάλογος με εκείνους που προέβαλε ο Μουμπάρακ τις τελευταίες ημέρες του στην εξουσία.
 
Ο Μουμπάρακ προειδοποιούσε συχνά ότι θα επικρατήσει το χάος εάν πέσει το καθεστώς του, παρουσιάζοντας την αυταρχική του διακυβέρνηση ως μοναδική εγγύηση της σταθερότητας, της τάξης και της ασφάλειας.
 
«Δεν θα επιτρέψουμε στους ταραχοποιούς να αναμειχθούν στις εκλογές. Η Αίγυπτος βρίσκεται σε σταυροδρόμι -είτε επιτυγχάνουμε πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, είτε οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά βαριές και δεν θα το επιτρέψουμε αυτό» δήλωσε ο στρατάρχης.
 
«Υπάρχουν μόνο δύο διαδρομές. Η επιτυχία των εκλογών που οδηγούν την Αίγυπτο στην ασφάλεια ή επικίνδυνα εμπόδια που εμείς στις Ένοπλες Δυνάμεις, ως μέρος του αιγυπτιακού λαού, δεν θα επιτρέψουμε» προειδοποίησε.
 
Παράλληλα, κάλεσε τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών (που ο στρατός τελικά επέσπευσε για το πρώτο εξάμηνο του 2012) Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι και Αμρ Μούσα να υποστηρίξουν τον διορισθέντα από τον ίδιο νέο πρωθυπουργό Καμάλ Γκαντούρι -τον οποίο οι διαδηλωτές απορρίπτουν, καθώς είναι πρόσωπο της εποχής Μουμπάρακ.
 
Οι κάλπες που στήνονται σήμερα και αύριο είναι για την πρώτη εκ των τριών φάσεων των προεδρικών εκλογών που ολοκληρώνονται στις 13 Ιανουαρίου. Τα τελικά αποτελέσματα έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν στις 13 Ιανουαρίου, και βασικό καθήκον της νέας Βουλής θα είναι να συντάξει το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου.
 
Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς μία πολιτική μετάβαση, την οποία έχει υποσχεθεί να εγγυηθεί ο στρατός που παρέλαβε την εξουσία μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
 
Όμως, η προβλεπόμενη από το στρατό διαδικασία μετάβασης είναι μακρά και οι διαδηλωτές που κατακλύζουν επί εννέα ημέρες την πλατεία Ταχρίρ θέλουν την παράδοση σε πολιτική διακυβέρνηση τώρα, φοβούμενοι ότι ο στρατός θέλει και θα επιδιώξει να παραμείνει αγκιστρωμένος στην εξουσία.
 
Ωστόσο, πολλοί Αιγύπτιοι κλίνουν προς τη σταθερότητα έπειτα από μία εβδομάδα αιματοχυσίας, με τις στρατιωτικές δυνάμεις να καταστέλλουν τις διαδηλώσεις της πλατείας Ταχρίρ, προτιμώντας για την παρούσα φάση να αφήσουν το στρατό στα ηνία.
 
Στις διαδηλώσεις της πλατείας Ταχρίρ -που μέτρησε 40 νεκρούς σε εννέα ημέρες- δεν συμμετείχε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η πλέον οργανωμένη και μεγάλη πολιτική δύναμη της Αιγύπτου που αναμένεται να καταγράψει κέρδη στις εκλογές.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αίγυπτος: Στρατιωτικό όχημα “έλιωσε” διαδηλωτή! Video

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε