Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Καλύτερη η κατάσταση στη Νέα Υόρκη – Δεν θα γίνει ο Μαραθώνιος

Καλύτερη η κατάσταση στη Νέα Υόρκη – Δεν θα γίνει ο Μαραθώνιος

Τέσσερις ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Σάντι από τις ανατολικές ΗΠΑ, η κατάσταση στη Νέα Υόρκη βελτιώνεται παρά τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την έλλειψη καυσίμων, όμως ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλουμπεργκ αποφάσισε τελικά να ματαιώσει τον Μαραθώνιο που είχε προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή.

Ο Μπλούμπεργκ υποχώρησε στις πιέσεις συνεργατών του και δημοτικών συμβούλων που θεωρούν την διεξαγωγή του Μαραθωνίου προσβολή στα θύματα του κυκλώνα. Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι 41 στη Νέα Υόρκη.

Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι ο Μπλούμπεργκ θα ακολουθούσε το παράδειγμα του προκατόχου του Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος επέμεινε στην διεξαγωγή του Μαραθωνίου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Όμως οι διαμαρτυρίες γίνονταν εντονότερες. “Αυτοί που θέλουν να τρέξουν, ας έρθουν στο Κόνεϊ ‘Αιλαντ να διανέμουν νερό και τρόφιμα”, δήλωσε ο Ντομένικ Ρέκια, δημοτικός σύμβουλος.

“Άνθρωποι πέθαναν, οικογένειες έμειναν άστεγες, ποιος νοιάζεται για τον Μαραθώνιο;”, είπε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ Γκριν που εκλέγεται στη Νεα Υόρκη.

Στο θέμα της ηλεκτροδότησης, η κατάσταση σιγά-σιγά βελτιώνεται και η εταιρία Con Edison ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής πως επανασυνέδεσε το ρεύμα σε περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά στο νότιο Μανχάταν

Όμως δεκάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως προβλέπεται σε ορισμένα τμήματα της περιφέρειας της Νέας Υόρκης η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί ως τις 11 Νοεμβρίου.

Εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεν υπάρχει νερό και θέρμανση στους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Αντριου Κουόμο προειδοποίησε τις εταιρίες λέγοντας πως “ο κόσμος πληρώνει τους λογαριασμούς του και θέλει να δει αποτελέσματα”.

Οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να καλύψουν τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Σύμφωνα με την δεύτερη εταιρία στην αγορά, την Verizon, η αποκατάσταση των ζημιών “θα πάρει αρκετό καιρό”.

Στις συγκοινωνίες, τα λεωφορεία κυκλοφορούν κανονικά και η κυκλοφορία στο μετρό και στα τρένα των προαστίων αποκαθίσταται σταδιακά. Όμως στο κέντρο της πόλης, τα δρομολόγια του μετρό, που καθημερινά χρησιμοποιούν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, σταματούν στην 34η οδό.

Για να περιορίσουν τα προβλήματα κυκλοφορίας στους δρόμους της Νέας Υόρκης, οι αρχές επέβαλαν στους κατοίκους να μοιράζονται τα αυτοκίνητά τους–τουλάχιστον τρεις σε κάθε όχημα. Το μέτρο αυτό έπαψε να ισχύει το βράδυ της Παρασκευής.

Τα διάσημα κίτρινα Ταξί της Νέας Υόρκης, λιγότερα από τα συνηθισμένα εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων μπορούν να παίρνουν αρκετούς επιβάτες που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή.

Τέλος, στο Νιου Τζέρσι όπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ο απολογισμός του κυκλώνα είναι 14 νεκροί, οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν κατά της χρήσης γεννητριών, αφού από την δεύτερα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακ
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε, την Παρασκευή, εντολή στον Οργανισμό DLA (Defense Logistics Agency) να προχωρήσει στην αγορά 12 εκατομμυρίων γαλονιών αμόλυβδης βενζίνης και 10 εκατομμυρίων γαλονιών καύσιμου ντίζελ, με σκοπό να διανεμηθούν στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον τυφώνα Sandy, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Οργή κι απογοήτευση μετά τη Sandy – Νεοϋορκέζοι ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια (VIDEO)

Η στιγμή που το Μανχάταν βυθίζεται στο σκοτάδι! Εντυπωσιακό video

Τι άφησε πίσω του ο τυφώνας Sandy

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε