Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Καλύτεροι όροι για τα δάνεια Ιρλανδίας και Πορτογαλίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων των δύο χωρών με καλύτερα επιτόκια.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από την Επιτροπή στις Βρυξέλλες ενώ διευκρινίστηκε ότι το επιτόκιο θα επανέλθει στο επίπεδο εκείνο, στο οποίο ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δανείζεται στις αγορές.

Πρόκειται μάλιστα για ένα μέτρο που θα έχει και αναδρομική ισχύ και κατά την εφαρμογή του, τόσο η Πορτογαλία, όσο και η Ιρλανδία, δεν πρόκειται να πληρώσουν κανένα έξτρα πριμ της κατηγορίας της ανάληψης οικονομικού κινδύνου.

Το επιτόκιο των δανείων τους θα κυμανθεί στο εξής γύρω από το 3%-3,2%. Έως τώρα, αυτά είχαν διαμορφωθεί δύο με τρεις εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα. Παράλληλα, η διάρκεια των δανείων ενδέχεται τελικά να είναι για 30 χρόνια, από 15 που ορίστηκε αρχικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής των Βρυξελλών, η μέση δανειακή περίοδος γίνεται πια 12,5 έτη, από 7,5 έτη που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Όσον αφορά το Δουβλίνο, πρόκειται για εξοικονόμηση περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως η ίδια η ιρλανδική κυβέρνηση ανέφερε ήδη στις Βρυξέλλες. Πρόκειται πάντως για ένα μέγεθος που θα μεταβληθεί αναλόγως των τελικών επιτοκίων και κάποιων παραμέτρων, που θα διαμορφωθούν άμεσα στο μέλλον στις αγορές.

Η απόφαση της Επιτροπής των Βρυξελλών θα πρέπει μέσα στις προσεχείς εβδομάδες να εγκριθεί απ τις κυβερνήσεις στα 27 κράτη μέλη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε