Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κάμερον: “Εθνικό συμφέρον το βέτο, αλλά και η συμμετοχή στην ΕΕ”

REUTERS
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε σε δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι προσήλθε στη σύνοδο των Βρυξελλών καλή τη πίστη επιδιώκοντας πραγματικά μία συμφωνία των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Υπεραμυνόμενος της επιλογής του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήλθε ο Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον των Βρετανών βουλευτών τη Δευτέρα το απόγευμα, επισημαίνοντας πως τόσο το βέτο, όσο και η συμμετοχή στην ΕΕ είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας.
 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι προσήλθε στις Βρυξέλλες «καλή τη πίστει» για διαπραγματεύσεις με ζητούμενο την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο «27». Χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του «μετριοπαθείς, λογικές και σχετικές», τονίζοντας ότι δεν «απολογείται» για τις δικλείδες προστασίας που ζήτησε για τον χρηματοοικονομικό τομέα της Βρετανίας.
 
Το βέτο ήλθε διότι δεν δόθηκαν «επαρκείς εγγυήσεις» και δεν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον, δήλωσε ο Κάμερον για να υπογραμμίσει ότι η Βρετανία δεν επιχείρησε να εξασφαλίσει ένα άδικο πλεονέκτημα στη Σύνοδο Κορυφής, που έληξε τελικά με συμφωνία των «26» επί δημοσιονομικής ένωσης με σιδηρά πειθαρχία με αυτόματες κυρώσεις και υπερεξουσίες στις Βρυξέλλες.
 
«Η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας δεν το αλλάζουν αυτό. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα. Είμαστε ένα κράτος που συναλάσσεται και εμπορεύεται, και χρειαζόμαστε την ενιαία αγορά για εμπόριο, επενδύσεις και θέσεις εργασίες» συνέχισε.
 
«Είμαστε στην ΕΕ και θέλουμε να είμαστε» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
 
«Ηχηρή» ήταν πάντως η απουσία του Νικ Κλεγκ, ο οποίος συνήθως κάθεται δίπλα στον Βρετανό πρωθυπουργό στη Βουλή των Κοινοτήτων.
 
Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Έντ Μίλιμπαντ δήλωσε πως η απουσία του επικεφαλής των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων Δημοκρατών αποδεικνύει πως ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν μπορεί να πείσει ούτε τον αναπληρωτή του για τα οφέλη του βέτο για τη Βρετανία.
 
Ο Νικ Κλέγκ αποστασιοποιήθηκε την Κυριακή από τη γραμμή του Κάμερον, χαρακτηρίζοντας το βέτο «κακή απόφαση» για τη Βρετανία. Πολιτικός αναλυτής του BBC μεταδίδει πως ο Κλεγκ αποφάσισε να μην παραστεί στη Βουλή, κρίνοντας ότι η παρουσία του θα αποτελούσε περισπασμό.
 
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε πως θέλει να πετύχει η νέα συμφωνία για την Ευρωζώνη, και θα εξετάσει με εποικοδομητικό τρόπο τις όποιες προτάσεις. Δήλωσε, επίσης, έτοιμος να εξετάσει ενίσχυση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά υπογράμμισε πως το ΔΝΤ είναι για χώρες και όχι για νομίσματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε