weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Κάμερον: Oι Βρετανοί στην Κύπρο μπορεί να χάσουν τα χρήματά τους

Κάμερον: Oι Βρετανοί στην Κύπρο μπορεί να χάσουν τα χρήματά τους | Newsit.gr

Ο Ντ. Κάμερον αφού χαρακτήρισε «πολύ ευαίσθητη και δύσκολη την περίοδο που διανύει η Κύπρος», ξεκαθάρισε ότι «όσοι Βρετανοί πολίτες βρίσκονται στην Κύπρο και τους έχει στείλει εκεί το βρετανικό κράτος», όπως στρατιωτικοί, υπάλληλοι του υπουργείου άμυνας και διπλωμάτες, «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χάσουν κάτι από το εισόδημα τους ή ακόμη και από τις καταθέσεις τους».

Το βρετανικό κράτος «θα τους αποζημιώσει απολύτως», είπε ο κ. Κάμερον και πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα καλύψει τις τυχόν απώλειες τους. Επίσης τόνισε «ότι το βρετανικό κράτος θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα στους υπαλλήλους του βρετανικού κράτους που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο».Γι’ αυτό, άλλωστε και ένα αεροπλάνο της RAF με 1 εκατ. ευρώ πέταξε χθες το βράδυ για την Κύπρο.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους βρετανούς πολίτες «που ζουν στην Κύπρο και είναι μερικές χιλιάδες», όπως είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, (60.000 σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών) το βρετανικό κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι «δεν θα χάσουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Κύπρο». Ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν κατηγορηματικός. Η κυβέρνηση, είπε, δεν μπορεί να τους αποζημιώσει.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κ. Κάμερον θέλει να αποφύγει να βρεθεί μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως βρέθηκε η Βρετανία όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας. Τότε η Γηραιά Αλβιόνα αναγκάστηκε να αποζημιώσει όλους τους Βρετανούς που είχαν καταθέσεις στις Ισλανδικές τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του εγγυάται πως όσοι βρετανοί πολίτες ζουν στην Κύπρο «θα πάρουν τις συντάξεις και τα επιδόματα που δικαιούνται». Παράλληλα, επεσήμανε ότι, για λόγους ασφαλείας, έχουν παγώσει προσωρινά όλες οι σχετικές πληρωμές αλλά διαβεβαίωσε ότι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση όλοι «θα πάρουν τα χρήματα τους».

Αργότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε δηλώσεις βρετανού υπουργού, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση γνώρισε εκ των προτέρων για την επιβολή φόρου στις καταθέσεις των Κυπριακών τραπεζών.
Ο Ντέβιντ Κάμερον αν και δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα υποστήριξε ότι «καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, δεν συμμετέχει στις συζητήσεις για το ευρώ και την οικονομική βοήθεια που παρέχεται στις χώρες της ευρωζώνης».

Επεσήμανε επίσης πως εξαιτίας της συμφωνίας που πέτυχε στις Βρυξέλες για να μη συμμετάσχει η Βρετανία στον μηχανισμό στήριξης τώρα η χώρα δεν υποχρεούται να συνεισφέρει οικονομικά.
«Διαφορετικά μπορεί να έπρεπε να δώσουμε μέχρι και 1 δισ. λίρες, αν ακολουθούσαμε τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης (των εργατικών)», τόνισε ο κ. Κάμερον.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «συνεπώς αυτό που κάνουμε είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα μέτρα θα πάρει από εδώ και πέρα η Κυπριακή κυβέρνηση και αν με αυτά συμφωνήσει η ευρωζώνη. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τους βρετανούς πολίτες που ζουν στην Κύπρο», κατέληξε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Μίλιμπαντ έγειρε και το θέμα της επιβολής φόρου στους καταθέτες, που, όπως είπε, «δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στην αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος όχι μόνο για την Κύπρο και τις χώρες της ευρωζώνης αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.»

Ο βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει ότι όσες χώρες εγγυώνται τις καταθέσεις «όπως κάνει η χώρα αυτή, άλλα και ολόκληρη η Ευρώπη, μετά την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς, θα πρέπει να τηρούν τις εγγυήσεις τους. «Θα πρέπει να σέβονται τους μικροκαταθέτες», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κάμερον. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα του φόρου στους λογαριασμούς Κυπριακών τραπεζών συζητιέται στην Βρετανική Βουλή.
Τη Δευτέρα ο υφυπουργός οικονομικών Γκρεκ Κλάρκ ενημέρωσε το σώμα για τις ενέργειες που κάνει η κυβέρνηση Κάμερον ώστε να προστατέψει τα συμφέροντα των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί «πέθανε» στο γέλιο η επικεφαλής της Τρόικας;

IIF: 20 δισ οι καταθέσεις των ξένων στις τράπεζες της Κύπρου!

Απόλυτο αδιέξοδο στην Κύπρο – Όχι σε όλα από την άκαμπτη τρόικα – Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

Κομισιόν: Περιμένουμε το εναλλακτικό σενάριο της Κύπρου

Η τρόικα απορρίπτει όλα τα σενάρια που της πρότεινε η Κυπριακή κυβέρνηση! – Νέες επαφές Σαρρή στην Μόσχα

#TAGS MM