Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Καμία πίεση στους πιλότους να προσγειωθούν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι πιλότοι του μοιραίου αεροσκάφους που μετέφερε τον πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, δεν πιέστηκαν να προσγειωθούν.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Πολωνίας, Αντρζέι Σέρεμετ, δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι κυβερνήτες του μοιραίου αεροπλάνου δέχθηκαν πιέσεις για να το προσγειώσουν παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν ζητήσει από το αεροσκάφος να μην προσγειωθεί, αλλά σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος ο Κατσίνσκι είχε ζητήσει από τους κυβερνήτες του αεροσκάφους του να το προσγειώσουν. «Δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία σε αυτό το στάδιο της έρευνας», διεμήνυσε ο Σέρεμετ.

Σύμφωνα με τον Πολωνό αξιωματούχο, στον τόπο της τραγωδίας εξακολουθούν να υπάρχουν σοροί, καθώς έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 87 πτώματα. Ταυτόχρονα οι προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια δίοδος για τη μεταφορά βαρέως υλικού, το οποίο θα επιτρέψει τη μετακίνηση σημαντικών στοιχείων του αεροσκάφους και την απομάκρυνση σορών, συνεχίζεται.

Τη Δευτέρα αναγνωρίστηκε και η σορός της Μαρία Κατσίνσκα, συζύγου του Πολωνού προέδρου που επίσης έχασε τη ζωή της στο μοιραίο δυστύχημα του Σαββάτου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία ενταφιασμού των θυμάτων ούτε εκείνη της κηδείας του Λεχ Κατσίνσκι. Όποτε κι αν γίνει, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός πρόεδρος, Χορτ Κέλερ, θα παραβρεθούν για το ύστατο χαίρε.

Το προσεχές Σάββατο, όμως, μια εβδομάδα μετά τη μοιραία πτώση του προεδρικού αεροσκάφους, η Πολωνία θα αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα, σε επίσημη τελετή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Βαρσοβία.

Ο ασκών προσωρινά χρέη προέδρου, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, δήλωσε ότι θα αναθεωρήσει τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς που ισχύουν για το υψηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής και πλήρους έρευνας ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας με τους 96 νεκρούς. «Είναι προφανές ότι θα κάνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε ώστε η έρευνα να είναι αντικειμενική και πλήρης», δήλωσε σε υπουργικό συμβούλιο στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι θα αποκαλυφθούν όλα τα αίτια της αεροπορικής καταστροφής.

Στη Ρωσία, η Δευτέρα κηρύχθηκε μέρα πένθους. Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια φέρουν μαύρες κορδέλες και οι εφημερίδες κυκλοφορούν με μαυρόασπρα πρωτοσέλιδα. Δεκάδες άνθρωποι εναποθέτουν λουλούδια και ανάβουν κεριά στην πολωνική πρεσβεία στη Μόσχα και τα πολωνικά προξενεία στην Πετρούπολη και το Καλίνινγκραντ.

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε και η Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Πολωνία, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες. Εθνικό πένθος θα κηρυχθεί στην Τουρκία και την ημέρα που θα γίνει κηδεία του εκλιπόντος προέδρου της Πολωνίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε