Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Καμία συμφωνία Ομπάμα και Δημοκρατικών

REUTERS
Ο πρόεδρος Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται σε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, δηλώνει πηγή στο Λευκό Οίκο.
Τα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων και της γερουσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία το σαββατοκύριακο για το ζήτημα του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού και της μείωσης του ελλείμματος των ΗΠΑ και αντ’ αυτού συνέχιζαν να προωθούν ανταγωνιστικά νομοσχέδια, κλιμακώνοντας την ένταση και αυξάνοντας τις πιθανότητες η Ουάσινγκτον να κηρύξει στάση πληρωμών.

    Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν να μοιάζουν ανυποχώρητοι. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αποτροπή της κήρυξης μιας στάσης πληρωμών με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την διεθνή οικονομία, πέραν της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μετά από εβδομάδες αλληλοκατηγοριών οι δύο πλευρές μοιάζουν να απέχουν περισσότερο παρά ποτέ σε ό,τι αφορά μια ευρεία συμφωνία για την μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, το οποίο βρίσκεται στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι παρέβησαν την προθεσμία που είχαν θέσει ως το Σαββατοκύριακο και σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες σήμερα. Ωστόσο η διαπραγμάτευση έχει μετατραπεί σε σκληρή μάχη με την καθεμιά πλευρά να αρνείται να υποχωρήσει. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται σε κάθε προσπάθεια να αυξηθούν οι φόροι, ενώ οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να αποτρέψουν τις περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα.

    Ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ έκανε χθες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές σε μια προσπάθεια να πείσει τις αγορές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κηρύξουν στάση πληρωμών. Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν όμως ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα «αγχωτικές» για τις διεθνείς αγορές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, δήλωσε πριν από λίγο στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στο Λευκό Οίκο μετά τη συνάντηση, το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), που είχαν ο Ομπάμα και οι επικεφαλής του κόμματός του στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

 
Στη συνάντηση του κ. Ομπάμα με — τους επικεφαλής των ομάδων των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αντίστοιχα — το Χάρι Ριντ και τη Νάνσι Πελόζι, ο πρόεδρος «ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο. Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους», δήλωσε η κυβερνητική αυτή πηγή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε