Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Καμπάνα” σε πολυεθνική για το τοξικό σκάνδαλο στην Ακτή Ελεφαντοστού!

Καμπάνα” σε πολυεθνική για το τοξικό σκάνδαλο στην Ακτή Ελεφαντοστού!

Η πολυεθνική εταιρεία Trafigura καταδικάστηκε από ολλανδικό δικαστήριο στην καταβολή προστίμου 1εκ.€…

στη δίκη που διεξήχθη για την ενδιάμεση στάση τον Ιούλιο του 2006 στην Ολλανδία του φορτηγού πλοίου Probo Koala, το φορτίο του οποίου από τοξικά απόβλητα ερρίφθη αργότερα στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Το δικαστήριο του Άμστερνταμ “καταδικάζει την Trafigura στην καταβολή προστίμου ύψους 1.000.000 ευρώ”, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Φρανς Μπόντουϊν ανακοινώνοντας την ετυμηγορία.

Ο υπάλληλος της Trafigura που συντόνισε την ενδιάμεση στάση του πλοίου, ο 43χρονος Ναΐμ Άχμεντ, καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή και στην καταβολή προστίμου 25.000 ευρώ. Ο ουκρανός καπετάνιος του πλοίου, ο 46χρονος Σέρτζι Σέρτοφ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή.

Η δίκη ξεκίνησε την 1η Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουλίου. Αφορά μόνο την ενδιάμεση στάση που έκανε το φορτηγό πλοίο στην Ολλανδία, κι όχι τη ρίψη των τοξικών αποβλήτων στην Ακτή του Ελεφαντοστού από την οποία προκλήθηκαν, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη της χώρας αυτής, 17 θάνατοι και χιλιάδες δηλητηριάσεις.

Το φορτηγό πλοίο αναχώρησε τρεις ημέρες μετά την άφιξή του στην Ολλανδία και τα τοξικά απόβλητα ερρίφθησαν μερικές εβδομάδες αργότερα σε χωματερές γύρω από το Αμπιτζάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε