Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

«Καμπανάκι» για τις αιτίες που προκάλεσαν πλημμύρες και καύσωνα

ΦΩΤΟ REUTERS

SOS προς τους ειδικούς να μελετήσουν τις αλλαγές στα ατμοσφαιρικά ρεύματα, που προκάλεσαν τις πλημμύρες στο Πακιστάν και τον καύσωνα στη Ρωσία εκπέμπει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Ισχυροί μουσώνες έπληξαν το Πακιστάν τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας πλημμύρες και εκατοντάδες νεκρούς, το κύμα καύσωνα προκάλεσε τεράστιες πυρκαγιές στα δάση της Ρωσίας με αποτέλεσμα χιλιάδες άτομα να χάσουν τη ζωή τους, κατολισθήσεις εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών σημειώθηκαν στην Κίνα, ενώ στην Γροιλανδία ένα τεράστιο παγόβουνο «κόπηκε» στα δύο.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έκανε λόγο για μία άνευ προηγουμένου σειρά γεγονότων που υπερβαίνει, σε ένταση, διάρκεια και γεωγραφική έκταση, όλα τα προηγούμενα ιστορικά φαινόμενα. Για αυτό και κάλεσε τους ειδικούς στα κλιματικά θέματα να μελετήσουν, το συντομότερο δυνατό, τις αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί στα ατμοσφαιρικά ρεύματα που διατρέχουν τον πλανήτη και τα οποία σχετίζονται με τις πλημμύρες στο Πακιστάν και με το κύμα καύσωνα στην Ρωσία.

«Θέτει ένα επείγον ερώτημα στην επιστήμη του κλίματος: να γνωρίζουν, αν η συχνότητα και η διάρκεια των φαινομένων ανάσχεσης των ρευμάτων αέρα αλλάζει», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής του προγράμματος ερευνών για το κλίμα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της UNESCO, Γκασέμ Ασράρ, δήλωσε ότι τα τραγικά γεγονότα στο Πακιστάν και τη Ρωσία οφείλονται στην ανάσχεση των ρευμάτων αέρα…

Τέτοιες ανασχέσεις, οι οποίες είναι δυνατό να εντείνουν την υγρασία ή την θερμότητα, φαίνεται ότι γίνονται πλέον όλο και πιο συχνά. Σύμφωνα με τον κ. Ασράρ, οι ανασχέσεις των ρευμάτων του αέρα πρέπει να μελετηθούν, όπως το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε