Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Καμπάνες για την χριστουγεννιάτικη ταλαιπωρία στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Χριστουγεννιάτικες εικόνες από το Χίθροου

– Οι επιβάτες επιστρέφουν ανακουφισμένοι στα σπίτια τους αφού πέρασαν τις γιορτές στα αεροδρόμια
– Σχεδόν σε κανονικούς ρυθμούς γυρνούν σιγά σιγά οι αερομεταφορές
– Μεγάλο πλήγμα για τις ευρωπαϊκές μεταφορές οι εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου
– Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού έκανε εισαγωγή αντιψυκτικού από τις ΗΠΑ! 

Η ταλαιπωρία ήταν ίσα ίσα τόση, όση αρκούσε για να τους καταστρέψει τις γιορτές. Αφού πέρασαν τα Χριστούγεννα στις αίθουσες αναμονής των αεροδρομίων, χιλιάδες επιβάτες που είχαν εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια του Παρισιού και των Βρυξελλών πήραν το δρόμο για το σπίτι τους. “Γολγοθά” ανέβηκαν οι ταξιδιώτες που επέλεξαν να μετακινηθούν μέσω του Χίθροου, του αεροδρομίου με τη μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο που ωστόσο δεν μπόρεσε να ανταποκρθεί στις καιρικές συνθηκες.

Ο φετινός σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν ένας από τους χειμώνες με το περισσότερο χιόνι στην Ευρώπη, ωστόσο πολλές είναι οι επικρίσεις για την απαράδεκτη κατάσταση στα πιο προηγμένα αεροδρόμια του κόσμου, τα οποία φέτος ξέμειναν από γλυκόλη για να ξεπαγώσουν τα αεροσκάφη.

“Δεν είναι δυνατόν το Ρουασί να έχει έλλειψη σε γλυκόλη” δήλωσε ο διευθυντής της Air France στη Deutsche Welle. Πράγματι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο αναγκάστηκε να παραγγείλλει γλυκόλη από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ ενώ χιλιάδες επιβάτες περνούσαν τα Χριστούγεννα μέσα σε απίστευτη ταλαιπωρία – πολλοί βάζοντας και χρήματα από την τσέπη τους για να μείνουν κάπου.

Μετά την ταλαιπωρία και την παγκόσμια δυσφήμιση ο γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθούν σφάλματα και παραλείψεις. Στη Βρετανία η κυβέρνηση θα περάσει νέα νομοθεσία που θα προβλέπει βαριά πρόστιμα για προβλήματα σε αεροδρόμια, όπως το Χίθροου σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Times, το οποίο επικαλείται το βρετανό υπουργό Μεταφορών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Φίλιπ Χάμοντ, είναι απαράδεκτο να μην επιβληθούν κυρώσεις στην BΑΑ, την εταιρία που διαχειρίζεται το Χίθροου, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο, όπου παγιδεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες ταξιδιώτες, καθώς ματαιώθηκαν δεκάδες πτήσεις εξαιτίας του χιονιού και του ψύχους. “Θα πρέπει να επιβληθεί ένα χρηματικό πρόστιμο επειδή δεν παρασχέθηκαν οι απαιτούμενες υπηρεσίες”, τόνισε ο Χάμοντ τονίζοντας ότι ο ταξιδιώτης πρέπει να μένει ικανοποιημένος και κάνοντας λόγο για πρόστιμο ύψους δεκάδων εκατομμυρίων λιρών.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διεξάγεται έρευνα σε βάθος για την αναστάτωση που προκλήθηκε από το χιόνι, που καθήλωσε στο έδαφος εκατοντάδες αεροσκάφη πριν από τα Χριστούγεννα. “Θα εξετάσουμε τί δε λειτούργησε στο Χίθροου και θα μελετήσουμε την ικανότητά μας να προετοιμαστούμε γιαι ν΄αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΒΑΑ Κόλιν Μάθιους.

Εικόνες από το Χίθροου

Οι ρυθμοί ξαναγύρισαν από το μεσημέρι του Σαββάτου ανήμερα των Χριστουγέννων, σχεδόν στο κανονικό στα αεροδρόμια της Βρετανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Γερμανίας – με την εξαίρεση κάποιων πτήσεων που ακυρώθηκαν στη Φρανκφούρτη και τη Ζυρίχη της Ελβετίας. Όπως και να έχει τα πρόσφατα γεγονότα δημιούργησαν μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία των ευρωπαϊκών αερομεταφορών και των σιδηροδρόμων, τη στιγμή που η Ευρώπη περνά πρωτοφανή κρίση.

Βίντεο ταξιδιώτη – Χριστούγεννα στο Χίθροου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε