Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Κάνει πίσω η κυβέρνηση της Τυνησίας μετά τα βίαια επεισόδια

Ο Ζιλ ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι υποσχέθηκε μειώσεις σε βασικά αγαθά. Χάος χθες βράδυ στους δρόμους. Ο λαός βγήκε στους δρόμους εξοργισμένος γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων.
Πίσω έκανε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι εν μέσω των βίαιων συγκρούσεων που έχουν βυθίσει στο χάος τη χώρα μετά την κοινωνική εξέγερση, την οποία πυροδότησε η αύξηση στις τιμές των τροφίμων.
 
Ο Μπεν Αλι υποσχέθηκε ότι θα μειωθούν οι τιμές του ψωμιού, του γάλακτος και της ζάχαρης και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τροποποιήσει το Σύνταγμα προκειμένου να μπορέσει να είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του 2014, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του.
 
Ο τυνήσιος πρόεδρος είπε ακόμη ότι διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη χρήση πυροβόλων όπλων εναντίον των διαδηλωτών και δεσμεύθηκε για μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου.
 
Νωρίτερα άλλοι δύο νέοι άνδρες είχαν σκοτωθεί από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στην πόλη Σλίμαν, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας.
 
«Οι νεαροί ήθελαν να επιτεθούν σε ένα αστυνομικό τμήμα. Η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί στον αέρα για να τους διαλύσει. Μετά αστυνομικοί πυροβόλησαν τον έναν στο στομάχι και τον άλλον στο στήθος. Το είδα με τα μάτια μου» είπε στο πρακτορείο Reuters ένας αυτόπτης μάρτυρας.
 
Καταστροφές και λεηλασίες σημειώθηκαν στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη Χαμαμέτ, την οποία επιλέγουν για τις διακοπές τους πολλοί ευρωπαίοι τουρίστες. Στόχος των διαδηλωτών έγιναν ένα αστυνομικό τμήμα, τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου και εξοχικά σπίτια, ένα από τα οποία ανήκει σε συνεργάτη του Μπεν Αλι.
 
Στην πρωτεύουσα οι αρχές έχουν επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας επ΄ αόριστον για πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπεν Αλι το 1987.
 
Η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FΙDΗ) Σουχάιρ Μπελχάσεν κατήγγειλε μια «σφαγή η οποία συνεχίζεται». Δήλωσε επίσης προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει στην κατοχή της ονομαστικό κατάλογο των 66 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν άρχισαν οι ταραχές στην Τυνησία- οκτώ από τους οποίους στη διάρκεια της περασμένης νύχτας σε προάστιο της Τύνιδας.
 
 
Διαβάστε επίσης:

Ανταλλαγή πυρών στην Τύνιδα, ένας νεκρός – Ταξιδιωτικές οδηγίες από ΗΠΑ, Πορτογαλία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε