Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Κάνεις δε θέλει τον Σαρκοζί – Δημοσκόπηση κόλαφος για τον Γάλλο πρόεδρο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Σαν πύργος από τραπουλόχαρτα καταρρέει η προεδρία του Νικολά Σαρκοζί. Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου συνεχώς… πέφτει κι αν βάλει υποψηφιότητα, το πιθανότερο είναι πως θα χάσει.

Τα 2/3 των Γάλλων ψηφοφόρων θεωρούν ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα χάσει τις εκλογές του 2012, αν τελικά αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα. Μεταξύ εκείνων που δε δίνουν πιθανότητες επανεκλογής στον «Σαρκό» είναι και η πλειοψηφία των υποστηρικτών του κόμματός του.

Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου έπεσε σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ τον Σεπτέμβριο. Ίσως γι’ αυτό δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία τον προσεχή Απρίλιο ή Μάιο αλλά σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία ViaVoice για λογαριασμό της εφημερίδας Liberation, το 68% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι θα χάσει τις εκλογές.

Η κυβέρνηση του Σαρκοζί υπέστη βαρύ πλήγμα πριν από λίγες μέρες, μόλις επτά μήνες πριν από τις εκλογές, καθώς οι αριστεροί υποψήφιοι ανέκτησαν τον έλεγχο της Γερουσίας για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.007 ψηφοφόρων την περίοδο 29 Σεπτεμβρίου-1η Οκτωβρίου ανέδειξε ως κυρίαρχη ανησυχία τους την οικονομική πολιτική του Σαρκοζί και τον χειρισμό του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος.

Το ανησυχητικό για τον Σαρκοζί είναι ότι το 54% των υποστηρικτών του κόμματός του, του UMP, απάντησαν ότι δεν θεωρούν πως θα κερδίσει τις εκλογές.

Μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές, ο πρώην ηγέτης τους Φρανσουά Ολάντ εξακολουθεί να θεωρείται φαβορί.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ViaVoice, οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ για υποψήφιο πρόεδρο από το κόμμα του Σαρκοζί, παρότι το 54% των ψηφοφόρων του UMP εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο νυν πρόεδρος είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιστορική ανατροπή στην Γαλλική Γερουσία – Μεγάλο πλήγμα για τον Σαρκοζί

Μέρκελ και Σαρκοζί κι άλλοι στα νιάτα τους – Απίστευτες ΦΩΤΟ

Κολοσσιαία γκάφα του ηγέτη των γάλλων σοσιαλιστών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε