weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Καντάφι: “Θέλουν να αποικήσουν ξανά τη Λιβύη. Είναι μια αποικιοκρατική συνωμοσία”

Καντάφι: “Θέλουν να αποικήσουν ξανά τη Λιβύη. Είναι μια αποικιοκρατική συνωμοσία”
Ο Μουάμαρ Καντάφι κατηγόρησε τους Δυτικούς, και ειδικά τη Γαλλία, για «αποικιοκρατική συνωμοσία» εναντίον της χώρας του, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το γαλλικό δίκτυο LCI.
 
Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των Δυτικών και ειδικά του Παρισιού, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι απάντησε: «Θέλουν να αποικήσουν ξανά τη Λιβύη. Πρόκειται για μια αποικιοκρατική συνωμοσία».
 
Σε άλλη ερώτηση για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο αντιποίνων εναντίον της Γαλλίας, ο λίβυος ηγέτης απάντησε λακωνικά: «θα δούμε», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν μελλοντικές «επισκέψεις» στην Ευρώπη, όταν «όλα αυτά τελειώσουν».
 
Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι μετέβη αργά χθες βράδυ στο ξενοδοχείο Rixos στην Τρίπολη, όπου παραμένει σε περιορισμό η πλειονότητα των ξένων δημοσιογράφων, για να δώσει συνεντεύξεις στα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.
 
Ντυμένος με μία μαύρη κελεμπία και ένα τουρμπάνι σε χρώμα ώχρας, ο Καντάφι διέσχισε το πλήθος των δημοσιογράφων που βρισκόταν συγκεντρωμένο στον προθάλαμο του ξενοδοχείο, χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις τους, περιοριζόμενος να σηκώσει τα χέρια του κάνοντας με τα δάκτυλα το σήμα της νίκης.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, που επικαλείται κυβερνητική πηγή, ο υπουργός Οικονομικών της Λιβύης ανέλαβε προσωρινά τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, λόγω απουσίας του διοικητή της Μπεν Γκουϊντάρα.
 
Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εντείνει από χθες Τρίτη την πίεση εναντίον των αντικαθεστωτικών με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Λιβύη, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι εκκλήσεις για επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.
 
 
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης, πρόσωπο κλειδί για τα οικονομικά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, επανεμφανίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όμως δεν αποκάλυψε αν παραμένει πιστός στον Μουάμαρ Καντάφι ή αν τάσσεται με την πλευρά της αντιπολίτευσης, αναφέρει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
 
Ο Φαρχάτ Όμαρ Μπενγκντάρα, τον οποίο αναζητούν τόσο οι λίβυοι αξιωματούχοι όσο και διπλωμάτες και τραπεζίτες καθώς στη χώρα του μαίνεται μια ένοπλη εξέγερση, αποκάλυψε πού βρίσκεται μ’ ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απηύθυνε στην εφημερίδα, διευκρινίζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
 
Εξηγώντας ότι βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπενγκντάρα έγραψε στην εφημερίδα ότι πληροφορήθηκε πως ο λίβυος υπουργός Σχεδιασμού και Οικονομικών τον αντικατέστησε προσωρινά επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
 
Οι ξένες κυβερνήσεις ανυπομονούν να μάθουν αν αυτή η υψηλή προσωπικότητα του καθεστώτος εξακολουθεί να είναι πιστή στον συνταγματάρχη Καντάφι, καθώς η πρόσβαση που έχει στα οικονομικά της Λιβύης δίνει στον Μπενγκντάρα ένα ρόλο-κλειδί την ώρα που η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Διεθνείς τραπεζίτες και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό θεωρούν ότι είναι ένας από τους λίγους αξιωματούχους που έχει τη δυνατότητα να διακινεί κεφάλαια.
 
Ο Φαρχάτ Όμαρ Μπενγκντάρα διαβεβαίωσε τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και ότι βρίσκεται στο εξωτερικό για να χειρίζεται καλύτερα τις υποθέσεις.
 
Υποστηρίζει ακόμη ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του μετά την κρίση και πως το πάγωμα των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική καταστροφή.
 
Ηλικίας 45 ετών, ο Μπενγκντάρα, ο οποίος κατάγεται από τη Βεγγάζη, το προπύργιο της εξέγερσης, θεωρείται εν γένει ότι βρίσκεται υπερβολικά κοντά στο καθεστώς για να αποστατήσει, παρά τις μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες του στον οικονομικό τομέα.
 
 
 

#TAGS MM