Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κάρατζιτς: “Ο αγώνας των Σέρβων ήταν δίκαιος και ιερός”

Κάρατζιτς: “Ο αγώνας των Σέρβων ήταν δίκαιος και ιερός”

“Δίκαιο και ιερό” χαρακτήρισε τον αγώνα των Σέρβων στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, στην πρώτη ημέρα της απολογίας του στη Χάγη.

Ο Κάρατζιτς, εις βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί 11 κατηγορίες – μεταξύ αυτών για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία εις βάρος του μουσουλμανικού πληθυσμού της Βοσνίας – υποστήριξε ότι οι Σέρβοι πολέμησαν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας επεδίωκαν να αποκτήσουν απόλυτη κυριαρχία στην περιοχή και ότι οι Σέρβοι αμύνθηκαν απέναντι τους, όταν οι προσπάθειες τους για ειρήνη έπεσαν στο κενό. Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων, δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες. 

Όπως μεταφέρει ο ανταποκριτής του BBC στη Χάγη, ο Κάρατζιτς μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου εμφανώς χαλαρός και συγκροτημένος, κάνοντας μάλιστα αστεία με τα μέλη της ομάδας συνηγόρων του. 

Θα υπερασπιστώ τους Σέρβους και τον σκοπό για τον οποίο πολέμησαν, ο οποίος είναι δίκαιος και ιερός” δήλωσε ενώπιον των δικαστών. “Στέκομαι μπροστά σας όχι για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου – είμαι ένας απλός θνητός – αλλά το μεγαλείο ενός μικρού έθνους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, το οποίο υποφέρει εδώ και 500 χρόνια” τόνισε. 

Ρεπορτάζ του Russia Today

Ο Κάρατζιτς θα παρουσιάσει την αρχική του απολογία για δύο ημέρες, ενώ την Τετάρτη η αγωγή θα παρουσιάσει τον πρώτο μάρτυρα

Στις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του για γενοκτονία, περιλαμβάνεται και η σφαγή της Σρεμπρένιτσα κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 7.000 άνδρες και παιδιά. Κατηγορείται ακόμη για το βομβαρδισμό του Σεράγεβο κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 12.000 πολίτες. 

Είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο που εμφανίζεται ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία (1992-95) που στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους, μετά τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο πρώην πρόεδρος πέθανε από καρδιακή ανακοπή το 2006, πριν την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας. 

Ρεπορτάζ του Associated Press

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε