Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Καραβάνι κατά της βίας” στο Μεξικό

“Καραβάνι κατά της βίας” στο Μεξικό

Θα καλύψει απόσταση 3 χιλιάδων χλμ και τα μέλη του ζητούν απο τις αρχές να αντιμετωπίσουν τους λαθρέμπορους ναρκωτικών, που ευθύνονται την τελευταία πενταετία για 37 χιλ. θανάτους.

Ενα “καραβάνι κατά της βίας”, που συγκρότησε μία αυτοκινητοπομπή 15 λεωφορείων με 300 επιβάτες στην αφετηρία της, ξεκίνησε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου απ την μεξικάνικη πόλη Κουερνάβακα (κεντρικό Μεξικό) με κατεύθυνση τα αμερικανικά σύνορα.

Η διαδρομή θα καλύψει σχεδόν τρείς χιλιάδες χιλιόμετρα, με περίπου δώδεκα ενδιάμεσες στάσεις. Τελικός προορισμός είναι η παραμεθόρια μεξικάνικη πόλη Σιουντάντ Χουάρεθ, στην περιοχή της οποίας όλο το 2010 έγιναν περίπου 3.100 ανθρωποκτονίες, που σχετίζονται με τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Αφότου πρόεδρος του Μεξικού είναι ο Φελίπε Καλντερόν, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2006, 50 χιλιάδες στρατιωτικοί πολεμούν τους λαθρεμπόρους των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της “αναμέτρησης”, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 37 χιλιάδες ανθρωποκτονίες, στις οποίες συγκαταλέγονται πολλές χιλιάδες θάνατοι πολιτών.

Το κεντρικό αίτημα όσων μετέχουν στην εκδήλωση, που ξεκίνησε απ την Κουερνάβακα, είναι “να αλλάξει, άμεσα, η στρατηγική των μεξικανικών αρχών στον πόλεμο κατά των διακινητών ναρκωτικών ουσιών”.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχε ο δμηοσιογράφος Χαβιέ Σισίλια.

Ο γιός του δημοσιογράφου δολοφονήθηκε τον Μάρτιο, φέτος, απ τους λαθρεμπόρους των ναρκωτικών, κοντά στην Κουερνάβακα, που απέχει 90 χλμ. νότια απ την Πόλη του Μεξικού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε