weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Καρέ, καρέ η επιχείρηση των Αμερικανών για τη δολοφονία του Λάντεν– Πως παρακολούθησε την επιχείρηση ο Ομπάμα

Καρέ, καρέ η επιχείρηση των Αμερικανών για τη δολοφονία του Λάντεν– Πως παρακολούθησε την επιχείρηση ο Ομπάμα | Newsit.gr

Οι ειδικοί δορυφόροι που επί μέρες επιτηρούσαν ολόκληρη την περιοχή στέλνοντας εικόνα real time στο κέντρο της CIA είχαν πάρει φωτιά. Το κέντρο επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, το δωμάτιο με τη live εικόνα από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους απ’ όπου παρακολουθεί, όταν χρειάζεται μαζί με το επιτελείο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν γεμάτο από κόσμο.

Στο κέντρο ο Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθούσε την εικόνα και άκουγε τις συνομιλίες του επικεφαλής της επιχείρησης με τους seals που ήταν έτοιμοι μέσα στα ελικόπτερα.

Τα ίδια τα ελικόπτερα έστελναν εικόνα. Live ο Λευκός Οίκος παρακολουθούσε. Κάποια στιγμή φαίνεται πως όλοι στράφηκαν στον Μπαρακ Ομπάμα. Περίμεναν να δώσει το “go”… ταυτόχρονα όμως χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά και στην περιοχή όπου είχαν εστιάσει οι δορυφόροι συνέβαινε κάτι απίστευτο…

“Ένα ελικόπτερο φέρνει βόλτες πάνω από την Abbotabad (κάτι σπάνιο)”, έγραψε ο Σοχάιμπ Άτχαρ ένας κάτοικος της πόλης Αμπονταμπαντ. Ήταν “γείτονας” χωρίς φυσικά να το ξέρει του Οσάμα Μπιν Λάντεν και όταν άκουσε το ελικόπτερο πάνω από το κεφάλι του απλά το έγραψε στο twitter. Που να ξέρει ο άνθρωπος ότι ήταν το ελικόπτερο με τους Αμερικανούς seals που λίγο αργότερα θα έκαναν έφοδο στην έπαυλη-κρησφύγετο του Λάντεν.

Κι όμως αν και πολλοί ήταν αυτοί που διάβασαν το μήνυμα, 751 για την ακρίβεια, ο νούμερο ένα καταζητούμενος δεν ειδοποιήθηκε από κανένα. Το γιατί είναι απλό. Στην έπαυλη για λόγους ασφαλείας δεν υπήρχε ούτε internet ούτε καν τηλέφωνο.

“Mία έκρηξη μόλις κούνησε το παράθυρό μου. Ελπίζω να μην είναι η απαρχή κάτι επικίνδυνου”, έγραψε το twitter, προφανώς ο Ομπάμα είχε δώσει το “go”

Λίγο αργότερα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έπεφτε νεκρός. Όμως για το επιτελείο που μόλις είχε παρακολουθήσει live τη δολοφονία του άρχιζε μια νέα αποχή.

Όλοι και πρώτοι απ’ όλους οι στενοί συνεργάτες του Ομπάμα γνωρίζουν ότι η Αλ Κάιντα έχει πολλά πλοκάμια και πως είχε ήδη ετοιμάσει το διάδοχο.

Πριν καν ανακοινωθεί η επιτυχία της επιχείρησης και πριν οι Αμερικανοί πουν ότι σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν οι πρεσβείες, τα προξενεία, οι βάσεις με τις στρατιωτικές δυνάμεις τους, ως και οι μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο έλαβαν μήνυμα να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Πλέον η Αλ Κάιντα θα είχε και μάλιστα άμεσα λόγο απάντησης. Η δολοφονία Λάντεν δεν έδωσε τέλος. Αντίθετα ξεκίνησε δεύτερο γύρω ερευνών για τρία κυρίως πρόσωπα που αναμενεται να αποτελέσουν, ίσως και οι τρεις, τη διάδοχη κατάσταση.

Ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, δεξί χέρι στο παρελθόν του Οσάμα Μπιν Λάντεν θεωρείται ο πιο πιθανός διάδοχος, ωστόσο “δυνατός” στην οργάνωση είναι και ο Λίβυος Αμπού Γιαχία Αλ-Λίμπι. Ωστόσο η ίδια η Αλ Κάιντα εμφανίζεται αποδυναμωμένη ή τουλάχιστον πολύ πιο πιεσμένη οικονομικά σε σχέση με το παρελθόν.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Οι δολοφονίες πρώτα του επιχειρησιακού εγκεφάλου αλ Ζαρκάουι και τώρα του Λάντεν ίσως δείχνουν και πως οι Αραβικές χώρες δεν υποστηρίζουν όπως παλιά την Αλ Κάιντα.

Ωστόσο μιλάμε για μια οργάνωση η οποία έχει παρακλάδια παντού. Αυτό φοβούνται οι ΗΠΑ την αντίδραση μικρών ομάδων που αγνοούν ως και την ύπαρξή τους.

Διαβάστε επίσης:
«Έτσι κηδέψαμε τον Οσάμα» – Κάνεις δεν ήθελε να δεχτεί τη σορό του
Πως λένε οι αμερικανοί οτι εντόπισαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

#TAGS MM