Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Καρτέλ ναρκωτικών πλήρωσε 4,5 εκ. δολάρια για να δωροδοκήσει πολιτικούς

Καρτέλ ναρκωτικών πλήρωσε 4,5 εκ. δολάρια για να δωροδοκήσει πολιτικούς

Μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών πλήρωσε αυτό το ποσό σε δωροδοκίες, πολιτικές χάρες και για να αγοράσει προστασία στην πολιτεία Ταμαουλίπας, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα αμερικανικού δικαστηρίου.

Πρόκειται για μία υπόθεση που ερευνάται στο Τέξας των ΗΠΑ και αφορά το ξέπλυμα χρήματος στο πλαίσιο της οποίας ο Αντόνιο Πένα, που συνελήφθη την Τετάρτη, κατηγορείται για τη μεταφορά χρημάτων από το καρτέλ των Zetas (Σέτας) σε αξιωματούχους της πολιτείας Ταμαουλίπας, σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου του Σαν Αντόνιο στο Τέξας.

Σύμφωνα με την κατάθεση ενός μυστικού πράκτορα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) ο πρώην κυβερνήτης της Ταμαουλίπας Τόμας Γιάρινγκτον του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), της αντιπολίτευσης, φέρεται να έχει άμεση προσωπική σχέση με τους αρχηγούς των Σέτας.

Η πηγή της DEA “χαρακτήρισε τον Αντόνιο Πένα μεσολαβητή μεταξύ μεξικανών πολιτικών, κυρίως του Τόμας Γιάρινγκτον, και των Μιγκέλ Τρεβίνο και Χεριμπέρτο Λασκάνο, που είναι μέλη των Σέτας”, όπως αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα.

Ο Λασκάνο και ο Τρεβίνο είναι ηγέτες του καρτέλ.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει στο Μεξικό μία άλλη δικαστική έρευνα σε βάρος του Γιάρινγκτον, που ήταν κυβερνήτης της Ταμαουλίπας από το 1999 ως το 2005, και δύο ακόμη πρώην κυβερνητών της πολιτείας, την οποία κυβερνά το PRI από την ίδρυσή του.

Το PRI από τη μεριά του ανακοίνωσε πως οι δικαστικές έρευνες έχουν πολιτικά κίνητρα, καθώς το κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Μεξικού την 1η Ιουλίου.

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την πληροφορία για την έρευνα, όμως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο μεξικανικός Τύπος έχει αναφέρει ότι οι αρχές αναζητούν στοιχεία που να συνδέουν τους πολιτικούς με το ξέπλυμα χρήματος.

Διαβάστε

Γυναίκα για πρώτη φορά υποψήφια για πρόεδρος του Μεξικού

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε