Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Καταδικάστηκε πρώην υπουργός για το πραξικόπημα του 1981!

Κι όμως μετά από 30 χρόνια στην Πολωνία καταδικάστηκε πρώην υπουργός για το πραξικόπημα του 1981 ενώ αθωώθηκε στέλεχος του πρώην κυβερνώντος κόμματος

  Δικαστήριο αθώωσε σήμερα ένα πρώην ηγετικό στέλεχος του Ενωμένου Εργατικού Κόμματος της Πολωνίας ενώ καταδίκασε έναν πρώην υπουργό σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για το ρόλο που διαδραμάτισαν στην επιβολή του στρατιωτικού νόμου το 1981.

    Η δίκη των Στανισλάβ Κάνια, 84 ετών και Τσεσλάβ Κίστσακ, 86 ετών, που κατηγορούνταν για “κομμουνιστικά εγκλήματα” και “συμμετοχή σε ένοπλη, εγκληματική οργάνωση” είχε ξεκινήσει το 2008. Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Βαρσοβίας αθώωσε σήμερα τον Κάνια ενώ καταδίκασε τον Κίστσακ, πρώην υπουργό Εσωτερικών και δεξί χέρι του στρατηγού Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι, σε φυλάκιση δύο ετών.

    Η δίκη για τον Γιαρουζέλσκι, που κατηγορείται ως αρχηγός της “ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης”, διαχωρίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για λόγους υγείας. Ο 88χρονος Γιαρουζέλσκι υποβάλλεται εδώ και πολλούς μήνες σε χημειοθεραπεία για καρκίνο στους λεμφαδένες. Εφόσον συνεχιστεί η δίκη του και κριθεί ένοχος θα μπορούσε να του επιβληθεί ακόμη και δεκαετής κάθειρξη.

    Η ανακοίνωση της απόφασης καθυστέρησε για μιάμιση ώρα καθώς δεκάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εθνικιστικής δεξιάς και κατέλαβαν την αίθουσα του δικαστηρίου φωνάζοντας “δολοφόνοι” και “ντροπή”. Ο διοργανωτής της κινητοποίησης, ο Άνταμ Σλόμκα, πρώην βουλευτής της ακροδεξιάς, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ημερών για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

    Οι δικαστές αναγκάστηκαν τελικά να χρησιμοποιήσουν μια άλλη αίθουσα για να ανακοινώσουν την απόφασή τους.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε