Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Καταδικάστηκε ράπερ για προσβολή της αστυνομίας – Το βιντεοκλίπ που τον… έβαλε φυλακή (ΒΙΝΤΕΟ)

Καταδικάστηκε ράπερ για προσβολή της αστυνομίας – Το βιντεοκλίπ που τον… έβαλε φυλακή (ΒΙΝΤΕΟ)

Δικαστήριο της Τυνησίας καταδίκασε έναν τραγουδιστή της ραπ σε δύο χρόνια φυλάκιση στην δίκη του ερήμην για προσβολή της αστυνομίας της χώρας, σε μια υπόθεση που είναι πιθανό να αναζωπυρώσει τις αντιπαραθέσεις σχετικά με την ελευθερία του λόγου επί των ημερών της ισλαμιστικής κυβέρνησης.

Ο τραγουδιστής, γνωστός με το προσωνύμιο Ουέλντ αλ 15, διαφεύγει τη σύλληψη. Δύο συνεργάτες του, οι τραγουδιστές Μοχάμεντ Χάντι Μπελγκεγέντ και Σαμπρίν Κλίμπι, βρίσκονταν στο δικαστήριο όταν τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 6 μηνών, δήλωσε μια πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης σήμερα.

Οι Μπελγκεγέντ και Κλίμπι συνελήφθησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα για ένα μουσικό βίντεο στο οποίο οι στίχοι που απαγγέλλει ο Ουέλντ αλ 15 αναφέρονται στους αστυνομικούς με υβριστικούς χαρακτηρισμούς όπως «σκυλιά» και τους κατηγορούν για αδικαιολόγητη χρήση βίας. Οι δύο άνδρες ζήτησαν από τον δικαστή να τους απονείμει χάρη πριν από την ανακοίνωση των ποινών, μετά την ολοκλήρωση της δίκης την Πέμπτη.

«Χρησιμοποιούσα απλά τη γλώσσα της αστυνομίας. Με κακομεταχειρίστηκαν φραστικά και σωματικά. Ως καλλιτέχνης, ο μόνος τρόπος που μπορούσα να τους απαντήσω είναι διαμέσου της τέχνης. Τους αντιμετώπισα με μια βίαιη μορφή τέχνης», σχολίασε ο Ουέλντ αλ 15 σε ένα βίντεο που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις και μη θρησκευτικού χαρακτήρα κόμματα λένε ότι η ελευθερία της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας απειλούνται από τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα—κατηγορία που η κυβέρνηση αρνείται.

Μια από τις καταγγελίες εναντίον των αρχών είναι ότι αποτυγχάνουν να εμποδίσουν επιθέσεις ακραίων σαλαφιστών εναντίον πολιτισμικών θεσμών αλλά και προσώπων. Σαλαφιστές εμπόδισαν πολλές συναυλίες και παραστάσεις πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι παραβίαζαν τις ισλαμικές αξίες.

Στο επίμαχο βιντεοκλίπ, ο τραγουδιστής ερμηνεύει στίχους όπως «Αστυνόμοι, δικαστές, ήλθα να σας πω ένα πράγμα, είστε όλοι σκυλιά»· «θα σφάξω έναν αστυνομικό στη θέση του αρνιού»· «δώστε μου ένα περίστροφο, θα τους πυροβολήσω».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνελήφθησαν γιατί έπαιζαν σε βιντεοκλίπ υβριστικό για την αστυνομία

Τυνησία: Η νέα κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της συντακτικής Εθνοσυνέλευσης

Βίαιες διαδηλώσεις στην Τυνησία, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε