Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Καταδίκη Ισραηλινών που εξανάγκασαν 9χρονο Παλαιστίνιο να ψάξει για εκρηκτικά

Καταδικάστηκαν απο το ισραηλινό στρατοδικείο.

Ενοχοι κρίθηκαν απο το ισραηλινό στρατοδικείο δύο στρατιώτες γιατί εξανάγκασαν έναν 9χρονο Παλαιστίνιο να ελέγξει για ύποπτα δέματα που ανήκαν στην οικογένειά του κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Γάζα το 2008-09.

Η καταδίκη, που ενδέχεται να επισύρει ποινή φυλάκισης, αποτελεί αναγνώριση από μεριάς του Ισραήλ για παραβιάσεις στη διάρκεια των τριών εβδομάδων της επιχείρησης, που μολονότι χαίρει υποστήριξης στο εσωτερικό της χώρας, έχει προκαλέσει την παγκόσμια καταδίκη για τον αριθμό των θυμάτων που προκάλεσε μεταξύ των Παλαιστινίων.

Οι δύο λοχίες του στρατού συμμετείχαν στην κατάληψη ενός κτιρίου στο προάστιο Τελ αλ Χάουα της Γάζας, στις 15 Ιανουαρίου 2009, έπειτα από σκληρή μάχη με τους αντάρτες, τονίζεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Αφού συγκέντρωσαν τους ενοίκους του κτιρίου, εντόπισαν κάποιες τσάντες στο μπάνιο και διέταξαν ένα 9χρονο αγόρι, από μία ομάδα ενοίκων, να ελέγξει εάν περιείχαν εκρηκτικά.

Το αγόρι άνοιξε μία από τις τσάντες που ανήκε στην οικογένειά του και όταν δεν μπόρεσε να ελέγξει και τις άλλες, οι στρατιώτες το πήραν παράμερα και άρχισαν να πυροβολούν εκφοβιστικά προς το μέρος του, θέτοντας σε κίνδυνο και τις ζωές άλλων αμάχων, για να το επιστρέψουν κατόπιν σώο στην οικογένειά του.

Στην απόφαση δεν γίνεται μνεία εάν βρέθηκαν εκρηκτικά στο σημείο του επεισοδίου. Πριν την ισραηλινή επιχείρηση, στις 27 Δεκεμβρίου 2008, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες είχαν προειδοποιήσει πως είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά πολλά σημεία στη Γάζα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε