Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Καταλονία – Ανεξαρτησία: Μια τρύπα στο νερό!

Καταλονία

– Κανείς δεν έγινε… σοφότερος από την ομιλία του Καταλανού προέδρου, Κάρλες Πουτζντεμόντ
– Ο… ορισμός του “ναι μεν αλλά”! Θέλει ανεξαρτησία για την Καταλονία, αλλά βάζει… φρένο και θα επιδιώξει διάλογο!
– Ζήτησε εντολή για να ανακηρύξει την ανεξάρτητη Καταλονία
– Πρότεινε να αναβληθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να ξεκινήσει συζητήσεις με την Μαδρίτη
– Τόνισε πως αξίζει να διερευνήσει το κατά πόσο μια διεθνής μεσολάβηση θα μπορούσε να επιλύσει την κρίση
– Ο Ραχόι μπορεί ακόμη να πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας κι ο Πουτζντεμόντ να χάσει τους συμμάχους του!
– Όλα όσα έγιναν απόψε στην Καταλονία με βίντεο και φωτογραφίες

Θα κηρύξει ανεξαρτησία για την Καταλονία μονομερώς; Θα κάνει πίσω; Αυτό ήταν το ερώτημα που περίμενε ολόκληρη η Ισπανία, αλλά και η Ευρώπη απόψε. Ο ηγέτης της Καταλονίας, όμως, Κάρλες Πουτζντεμόντ, απάντησε… μεσοβέζικα. Ανέστειλε την “εντολή” για κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με την Ισπανία.

Ο Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας».

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».

Καταλονία: Η ιστορική ομιλία για την ανεξαρτησία

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Πουτζντεμόν ζήτησε αρχικά από το κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος. Σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού. Συνεχίζοντας όμως, πρότεινε στο κοινοβούλιο το εξής: Να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Αυτό, ούτως ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες.

Όλα τα παραπάνω, ο Κάρλες Πουτζντεμόντ τα είπε με δύο φράσεις. Στις οποίες υπήρχε και όλο το… ζουμί.

Η πρώτη έφερε και τον συναγερμό! “Θέλω να ακολουθήσω την θέληση του λαού για να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος“.

Πανικός! Το καταλανικό κοινοβούλιο άρχισε να τον χειροκροτά!

Στην συνέχεια όμως είπε πως η Καταλονία θέλει να καθυστερήσει οποιαδήποτε επίσημη ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Συγκεκριμένα είπε: “Προτείνουμε να αναβάλουμε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας… Για να εργαστούμε ούτως ώστε να θέσουμε σε εφαρμογή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σήμερα, κάνουμε μια χειρονομία υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου”.

Με λίγα λόγια… ναι μεν αλλά. Ο Καταλανός πρόεδρος υποστήριξε πως η κυβέρνηση της περιοχής θέλει να ακολουθήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (σ.σ. δηλαδή την ανεξαρτησία) αλλά θα επιχειρήσει να το κάνει μέσω διαλόγου με την ισπανική Κυβέρνηση.

Λήξη συναγερμού, λοιπόν, δεν έγινε μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Για την οποία σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, τον είχε απειλήσει μέχρι και με… σύλληψη!

Αξίζει, πλέον, να δούμε πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση Ραχόι στην ομιλία του…

Καταλονία
Ο Πουτζντεμόντ καταχειροκτορούμενος μετά το τέλος της ομιλίας του
Λαοθάλασσα έξω από το Καταλανικό Κοινοβούλιο

Καταλονία

“Θα το λύσουμε με… διάλογο”

Ο Πουτζντεμόντ τόνισε ακόμη ότι θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Το οποίο χαρακτήρισε “επιτυχημένο”. Πρώτα, όμως, θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρευση μιας λύσης με την Ισπανία.

Ο Καταλανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η “σύγκρουση” με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης. Πρόσθεσε, τέλος, ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.

Δεν έλυσε τίποτα!

Οι αντιδράσεις, πάντως, ξεκίνησαν. Όπως αναφέρει ο αθρογράφος της εφημερίδας El Pais, Jorge Galindo, ο Πουτζντεμόντ δεν έλυσε… τίποτα με την ομιλία του;

Κι αυτό έχει δύο σκέλη

Πρώτον: Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η Ισπανία μπορεί ακόμη να κάνει χρήση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος! Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, μπορεί να πάρει τον έλεγχο της κυβέρνησης της Καταλονίας! Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ για το πώς μπορεί να γίνει αυτό

Δεύτερον: Το ριζοσπαστικό κόμμα CUP, το οποίο ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας, έχει το δικαίωμα να “σπάσει” την συμμαχία που έχει με το κόμμα του Πουτζντεμόντ! Αυτό ίσως γίνει διότι το CUP πιθανότατα δεν ικανοποιήθηκε από την ομιλία του…

Με λίγα λόγια, ο Καταλανός πρόεδρος μάλλον δεν κατάφερε κάποια σημαντική εξέλιξη με την αποψινή του ομιλία…

Λαοθάλασσα έξω από το Κοινοβούλιο!

Ενώ ο Πουτζντεμόντ μιλούσε στο καταλανικό κοινοβούλιο, απ’ έξω γινόταν χαμός! Χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί για να ζήσουν πιθανότατα το όνειρό τους. Να δουν δηλαδή την Καταλονία ανεξάρτητη. Ο Καταλανός πρόεδρος (μάλλον) δεν τους έκανε το χατίρι, ωστόσο εκείνοι ήταν εκεί…

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες

Καταλονία Καταλονία Καταλονία Καταλονία Καταλονία Καταλονία ανεξαρτησία ανεξαρτησία ανεξαρτησία ανεξαρτησία ανεξαρτησία

“Δεν είμαστε εγκληματίες”

“Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα σε όλους τους Ισπανούς πολίτες για διάλογο”, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πουτζντεμόντ.

“Ξέρω ότι κάποιες πληροφορίες που διαβάζετε στα media δεν είναι όπως πρέπει. Θέλω να κάνετε μια προσπάθεια να καταλάβετε τι μας έφερε εδώ. Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί, δεν είμαστε αντάρτες. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι και θέλουμε μόνο να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Πάντα ήμασταν. Δεν έχουμε κάτι εναντίον της Ισπανίας. Το αντίθετο. Θέλουμε να μας καταλάβει η Ισπανία”.

Ο ίδιος συνέχισε: “Θέλω να ζητήσω από τους πολίτες της Καταλονίας να συνεχίσουν να διαδηλώνουν. Σχετικά με την Οικονομία, θέλω να πω στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν και να μη φοβούνται. Στην ισπανική κυβέρνηση ζητώ να μας ακούσει. Όχι εμάς αν δεν θέλει. Αλλά τον λαό που ζητά διαπραγματεύσεις. Σήμερα κάνουμε μια κίνηση υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου. Είμαι πεπεισμένος πως τις επόμενε ημέρες όλοι θα φερθούν με υπευθυνότητα και το ζήτημα της Καταλονίας θα λυθεί με σεβασμό. Θέλουμε να είμαστε πιστοί στην μεγάλη μας Ιστορία. Σε όλους όσοι υπέφεραν για τα παιδιά τους”.

Με πληροφορίες από: theguardian.com / ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις