Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Καταλονία: Απειλές Ραχόι κατά Πουτζεντμόντ – “Αν ανακοινώσεις ανεξαρτησία, θα πάθετε χειρότερα”

Καταλονία: Απειλές Ραχόι κατά Πουτζεντμόντ – “Αν ανακοινώσεις ανεξαρτησία, θα πάθετε χειρότερα”

“Προειδοποίηση” προς τον Κάρλες Πουτζεντμόντ έστειλε ο Μαριάνο Ραχόι. Ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε τον Καταλανό ηγέτη να μην κηρύξει την ανεξαρτησία για αποφύγει “μεγαλύτερα κακά”.

Μια δήλωση που κάποιοι αναλυτές την εκλαμβάνουν ως μια ευθεία απειλή από μεριάς Ραχόι για ακόμα πιο άγρια καταστολή.

Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε πως η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα και «μια δήλωση το συντομότερο δυνατόν ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, επειδή έτσι θα αποφεύγονταν επίσης μεγαλυτερα κακά». Ωστόσο δεν επεκτάθηκε στο τι θα σημαίνουν αυτά τα “κακά”.

Την Δευτέρα η δήλωση ανεξαρτησίας

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Καταλονίας έχει δηλώσει ήδη ότι θα δηλώσει την Δευτέρα (09.10.2017) την ανεξαρτησία της από την Ισπανία μετά από το αιματηρό δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Ο Mireia Boya, ένας νομοθέτης  από την Καταλονία που ανήκει στο κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Λαϊκής Ένωσης Υποψηφίων (CUP), δήλωσε στο Twitter ότι μια δήλωση ανεξαρτησίας θα ακολουθήσει μια κοινοβουλευτική σύνοδο τη Δευτέρα για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

“Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν αποποιήσεις, συλλήψεις… Αλλά είμαστε έτοιμοι, και σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσει”, τόνισε.

Καταλονία: “Θα δηλώσουμε ανεξαρτησία μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων”

Ο πρόεδρος της Καταλονίας κ. Carles Puigdemont είπε νωρίτερα ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο της περιοχής να δηλώσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.  Θα το έκανε μετά το δημοψήφισμα που η κυβέρνηση και το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας χαρακτηρίζει ως παράνομο. Ένα δημοψήφισμα που όπως είπε ψήφισε ένα κομμάτι των Καταλανών.

Καταλονία

“Αυτό πιθανότατα θα τελειώσει μόλις συγκεντρώσουμε όλες τις ψήφους από το εξωτερικό στο τέλος της εβδομάδας και κατά συνέπεια πιθανότατα να δράσουμε το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας”, δήλωσε στο BBC.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις