Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Καταλονία: Ω! Τι κόσμος Μαριάνο! Χιλιάδες στους δρόμους της Βαρκελώνης κατά της βίας Ραχόι [pics, vids]

Καταλονία διαδήλωση απεργία

Η Καταλονία απεργεί και διαμαρτύρεται. “Φωνάζει” στον Ραχόι, στην Ευρώπη κατά της αστυνομικής βίας. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές.

Γενική απεργία (03.10.2017) σήμερα στην Καταλονία και η Βαρκελώνη “βουλιάζει” από τον κόσμο στους δρόμους. Και θα συνεχίσει να είναι γιατί η μεγάλη διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας από την κυβέρνηση Ραχόι στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είναι προγραμματισμένη για τις 18:00.

Οι Καταλανοί, όμως, δεν μπορούσαν να περιμένουν. Και βγήκαν στους δρόμους της πόλης από το πρωί. Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Ο όγκος των διαδηλωτών, τεράστιος.

Ακόμη και τα μέλη της χορωδίας της Όπερας της Βαρκελώνης βγήκαν στους δρόμους. Και τραγούδησαν κομμάτι από την όπερα Ναμπούκο του Βέρντι για να δηλώσουν την αντίθεσή τους με την αστυνομική βία.

Πανό, συνθήματα και πλακάτ, όλα έχουν ένα στόχο: τον Μαριάνο Ραχόι. Κανείς δεν συγχωρεί στον πρωθυπουργό της Ισπανίας ότι έστειλε αστυνομικούς και εθνοφύλακες να χτυπήσουν στο ψαχνό όσους ήθελαν να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Καταλονία.

Από νωρίς το πρωί, οι τουρίστες που βρίσκονται στη Βαρκελώνη είδαν κλειστά τα πάντα. Την αγορά Μποκερία κοντά στον πεζόδρομο της Las Ramblas (μόνο ένα μαγαζί ήταν ανοιχτό). Μετρό, λεωφορεία, τα πάντα ακινητοποιημένα.

Χιλιάδες στους δρόμους

Και στους δρόμους, μια λαοθάλασσα. Κόσμος κάθε ηλικίας. Φοιτητές, δημόσιοι υπάλληλοι, πυροσβέστες. Πορεία έξω από τα κεντρικά της τοπικής κυβέρνησης. Στο κτίριο όπου στεγάζεται η ισπανική εθνοφυλακή. Στη φημισμένη Plaza Catalunya.

Κόσμος παντού, σημαίες της Καταλονίας και συνθήματα κατά του Ραχόι: «Κύριε Ραχόι, δεν θα υπάρξει Δημοκρατία της Καταλονίας με τον ίδιο τρόπο που δεν έγινε δημοψήφισμα την Κυριακή, σωστά». Και επίσης λογοπαίγνια όπως S-Pain (pain=πόνος).

Συνθήματα και κατά της Ευρώπης. «Ευρώπη που είσαι; (Νιώθω βαθιά απογοητευμένος») ή “Ευρώπη είσαι τυφλή; Η δημοκρατία πεθαίνει”.

Καταλονία διαδήλωση απεργία

Κάποιοι πήγαν και στο σχολείο Ramon Llull. Ήταν ένα από τα εκλογικά κέντρα στο δημοψήφισμα. Ήταν ένα από τα εκλογικά κέντρα όπου ψηφοφόροι δέχτηκαν επίθεση από αστυνομικούς.

Στις εθνικές οδούς, μπλόκα από διαδηλωτές και τα φορτηγά αποκλεισμένα. Μαζί τους και πολλοί οδηγοί.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις