Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Καταλονία: Υποστηρικτές της ανεξαρτησίας αποσύρουν καταθέσεις από τις τράπεζες

Καταλονία

Οπαδοί της ανεξαρτησίας στην Καταλονία προχώρησαν σήμερα σε αναλήψεις σημαντικών ή συμβολικών χρηματικών ποσών σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών που μετέφεραν τα κεντρικά γραφεία τους εκτός της περιοχής.

«Είναι ένας τρόπος να διαμαρτυρηθούμε. Δεν θέλουμε το κακό ούτε της ισπανικής ούτε της καταλανικής οικονομίας», δήλωσε η Ροσέρ Κόμπος, η οποία μόλις απέσυρε 1.714 ευρώ από τα γκισέ. Αριθμός που αντιστοιχεί στη χρονολογία κατά την οποία τα στρατεύματα του βασιλιά Φιλίππου Ε’ κατέλαβαν τη Βαρκελόνη.

Ο Φίλιππος περιόρισε στη συνέχεια τα δικαιώματα των περιοχών που είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο της απόσχισης. Για τους αυτονομιστές είναι η χρονολογία της απώλειας της αυτονομίας τους. «Είναι ο μόνος τρόπος που έχουν οι Καταλανοί να δείξουν τη διαφωνία τους με τη στάση του ισπανικού κράτους», λέει η 42χρονη δικηγόρος.

Καταλονία

“Ειρηνικές ενέργειες” η απάντηση στον Ραχόι

Δύο αυτονομιστικές οργανώσεις, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC) και η Omnium Cultural, κάλεσαν τον κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προχωρήσει σε διάφορες «άμεσες ειρηνικές ενέργειες» για να δείξει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, κυρίως αποσύροντας χρήματα, «κατά προτίμηση μεταξύ 08:00 και 09:00», από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες.

Ο Ζοακίμ Κουρμπέτ, ένας 58χρονος εκδότης, απέσυρε 155 ευρώ, τα οποία κουνούσε με υπερηφάνεια, «ένα συμβολικό ποσό, για να διαμαρτυρηθεί και να ασκήσει πίεση στην ισπανική κυβέρνηση». Η κυβέρνηση ενεργοποίησε το άρθρο 155 του Συντάγματος που της επιτρέπει να αναλάβει τις αρμοδιότητες μιας αυτόνομης περιφέρειας.

Λίγο πριν από τις 08;00, πέντε-έξι άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά μπροστά από ένα ΑΤΜ της Caixa Bank σε μια μεγάλη λεωφόρο της Βαρκελόνης. Με την εφημερίδα Vanguardia υπό μάλης, η σαραντάχρονη γραμματέας Μάρτα Αργκιλάγα, ήρθε να αποσύρει 200 ευρώ, «περισσότερα από όσα παίρνει συνήθως».

Καταλονία

«Είναι μια συμβολική ενέργεια, θα καταγραφεί, μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει πόσοι πελάτες απέσυραν χρήματα από τις 08:00 έως τις 09:00. Έτσι, θα δουν, δεδομένου ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη συμμετοχή. Θα δουν πόσοι άνθρωποι το κάνουν.»

Στις 08:10 το πρώτο ΑΤΜ της τράπεζας αυτής είχε τεθεί «προσωρινά εκτός λειτουργίας». Η Μαρία Μπερνάρντ, που περίμενε στην ουρά, σηκώνει τους ώμους και προσπαθεί παρ΄όλ΄αυτά να βάλει την κάρτα της στο μηχάνημα.

«Η ισπανική κυβέρνηση έλαβε πολλά μέτρα σε βάρος μας. Πρέπει να αντιδράσουμε. Θέλω να αποσύρω 300 ευρώ. Κανονικά δεν το κάνω αυτό τέτοια ώρα…», προσθέτει 53χρονη υπάλληλος της καταλανικής κυβέρνησης.

Η προοπτική μιας απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία έκανε εκατοντάδες εταιρίες να φύγουν, αρχής γενομένης από τις δύο μεγάλες καταλανικές τράπεζες, την Caixa Bank, την τρίτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, και την Banco de Sabadell, που μετέφεραν τα κεντρικά γραφεία τους εκτός της περιοχής, η οποία συνεισφέρει το 19% του εθνικού ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις