Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κατάρρευση της κυβέρνησης στο Βέλγιο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η γλωσσική διένεξη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους γαλλόφωνους και τους Φλαμανδούς προκάλεσε εν τέλει την κατάρρευση της κυβέρνησης στο Βέλγιο. Επιφυλάχθηκε να απαντήσει ο βασιλιάς Αλβέρτος.

Η αρχή έγινε με την απόφαση του φλαμανδικού κόμματος Open VLD, των φιλελεύθερων Φλαμανδών, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, να ανακοινώσει την αποχώρησή του. Η εξέλιξη αυτή «ανάγκασε» την κυβέρνηση του Ιβ Λετέρμ να υποβάλει την παραίτησή της.

«Δεν υπήρχε άλλη επιλογή παρά η παραίτηση της κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς επισημαίνοντας ότι λυπάται και υπενθυμίζοντας ότι θα γίνουν τα πάντα ώστε η χώρα να μην βυθιστεί στην κρίση.

Η απόφαση για την παραίτηση ελήφθη κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Λετέρμ, ο οποίος, συναντήθηκε ήδη με τον βασιλιά Αλβέρτο Β’ και του υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησης.

Εκείνος όμως επιφυλάχθηκε να απαντήσει και διεμήνυσε πως θα σκεφτεί αν θα δεχτεί την παραίτηση της κυβέρνησης, προειδοποιώντας για το κόστος που θα έχει στο ρόλο της χώρας στην Ευρώπη μία πολιτική κρίση. Σημειώνεται ότι σε δύο μήνες το Βέλγιο θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε