Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Κατασκοπεία” παγκόσμιας εμβέλειας

Υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών που γίνονται υπηρεσίες πληροφοριών. Βρώμικα παιχνίδια κυβερνήσεων, αντιπάλων και ότι άλλο μπορεί να κρύβεται πίσω από την πολιτική αποκαλύπτονται από νέα έγγραφα του WikiLeaks.
Σε µια παγκόσµια υπηρεσία πληροφοριών που δρα σε 63 χώρες έχει µετατραπεί η Υπηρεσία ∆ίωξης Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ, η οποία ασχολείται µε θέµατα πέραν των ναρκωτικών και διαθέτει τέτοιες δυνατότητες υποκλοπής τηλεφωνικών συνοµιλιών ώστε δέχεται διαρκώς πιέσεις από ξένες κυβερνήσεις για συνεργασία, αποκαλύπτουν µυστικά διπλωµατικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks.
 
Με πολύ περισσότερες λεπτοµέρειες απ’ όσες είχαν δηµοσιοποιηθεί µέχρι σήµερα, τα απόρρητα αµερικανικά διπλωµατικά έγγραφα περιγράφουν καταστάσεις στα 87 γραφεία τηςΥπηρεσίας σε όλο τον κόσµο, όπου οι πράκτορες της ισορροπούσαν µεταξύ διπλωµατίας και δίωξης σε μέρη όπου είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος τους πολιτικούς από τους εµπόρους ναρκωτικών και όπου τα καρτέλ των ναρκωτικών αποτελούν µίνι κράτη. Σύµφωνα µε τους «New YorkTimes», ξένες κυβερνήσεις θέλοντας να συγκεντρώσουν στοιχεία για πολιτικούς τους αντιπάλους είχαν ζητήσει από την DEA να υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες για λογαριασμό τους.
 
Στα διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρονται διάφορα περίεργα περιστατικά που αφορούν τον «πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών»:
 
Ο «Ματαντόρ»
 
Στον Παναµά, ο πρόεδρος της χώρας είχε στείλει ένα επείγον µήνυµα µέσω BlackBerry στην αµερικανίδα πρεσβευτή στη χώρα,ζητώντας της να κυνηγήσει η DEA τους πολιτικούς του αντιπάλους και να του επιτρέψουν την πρόσβαση στο πρόγραµµα υποκλοπών, που ήταν γνωστό µε το όνοµα «Ματαντόρ». «Χρειάζοµαι βοήθεια στην παρακολούθηση τηλεφώνων», έγραψε. Η τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Παναµά, Μπάρµπαρα Στίβενσον, σηµείωσε: «Εκανε αναφορά σε διάφορες οµάδες και άτοµα που πιστεύει ότι θα έπρεπε να παρακολουθούνται» χωρίς καµία διάκριση ανάµεσα σε στόχους που αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια της χώρας και πολιτικούς αντιπάλους». Και η Στίβενσον καταλήγει στο τηλεγράφηµά της προς το Στέιτ Ντιπάρτµεντ: «Η ροπή του προέδρου Ρικάρντο Μαρτινέλι στον εκφοβισµό και τους εκβιασµούς µπορεί να τον έκαναν αστέρα των σούπερ µάρκετ αλλά δύσκολα θα τη χαρακτήριζε κανείς προσόν ενός πολιτικού άνδρα».Αργότερα, όταν οι Αµερικανοί αρνήθηκαν, ο Μαρτινέλι απείλησε να απελάσει από τη χώρα τους πράκτορές τους και να ζητήσει «τη βοήθεια του Ισραήλ που µε χαρά θα συµφωνήσει στις προτάσεις µου».
 
Στη Σιέρα Λεόνε µια σηµαντική υπόθεση σχετικά µε ένα µεγάλο δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης κόντεψε να χαθεί λόγω των προσπαθειών του υπουργείου ∆ικαιοσύνης της χώρας να εξασφαλίσει «λαδώµατα» ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων.
 
Ο γιος του προέδρου
 
Στη Γουινέα, µεγαλύτερος λαθρέµπορος ναρκωτικών αποδείχθηκε ότι ήταν ο γιος του προέδρου της χώρας και οι διπλωµάτες ανακάλυψαν ότι προτού η αστυνοµία καταστρέψει µια τεράστια ποσότητα ναρκωτικών που είχε κατασχεθεί, οι ουσίες είχαν αντικατασταθεί µε αλεύρι.
 
Αξιωµατικοί του µεξικανικού στρατού έκαναν προσωπικές εκκλήσεις για στενότερη συνεργασία µε στελέχη της DEA στα οποία εξοµολογήθηκαν ότι είχαν ελάχιστη εµπιστοσύνη στις αστυνοµικές δυνάµεις της χώρας τους.
 
Τηλεγραφήµατα από τη Μιανµάρ περιγράφουν πως οι πράκτορες της αµερικανικής Υπηρεσίας ∆ίωξης Ναρκωτικών συγκεντρώνουν πληροφορίες τόσο για τα κέρδη της χούντας της χώρας από τα ναρκωτικά όσο και για τις πολιτικές δραστηριότητες των αντιπάλων της χούντας. Κοριός στην Αριστερά
 
Καθώς η Υπηρεσία έχει επεκτείνει τις τηλεφωνικές υποκλοπές που κάνει, µε τη βοήθεια της προηγµένης τεχνολογίας, φαίνεται ότι δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις από κυβερνητικούς αξιωµατούχους σε διάφορες χώρες του κόσµου να επεκτείνει την παρακολούθηση από τον τοµέα των ναρκωτικών και σε άλλα θέµατα. Για παράδειγµα, διπλωµατικά έγγραφα του Φεβρουαρίου από την αµερικανική πρεσβεία στην Παραγουάη, περιγράφουν την επίµονη απαίτηση της κυβέρνησης της χώρας αυτής να τεθεί υπό παρακολούθηση µια αριστερή οµάδα, γνωστή ως Λαϊκός Στρατός της Παραγουάης (ΕΡΡ), η οποία θεωρείται ότι διατηρεί σχέσεις µε τους κολοµβιανούς αντάρτες του FARC. Οταν,όπως αναφέρεται στα τηλεγραφήµατα, οι αµερικανοί διπλωµάτες αρνήθηκαν την πρόσβαση των Παραγουανών στο σύστηµα παρακολούθησης της Υπηρεσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ραφαέλ Φιλιζόλα απείλησε να το κλείσει, λέγοντας: «Η αντιµετώπιση των ναρκωτικών είναι σηµαντική, αλλά δεν θα ανατρέψει την κυβέρνηση. Το EΡΡ µπορεί να την ανατρέψει». Παρά τις αντιρρήσεις της αµερικανικής κυβέρνησης να βοηθήσει στην παρακολούθηση των ανταρτών, τελικά συµφώνησαν µε την κυβέρνηση της Παραγουάης να βοηθήσουν σε περιπτώσεις που αφορούσαν απαγωγές προσώπων.
 
Σαµποτάζ
 
Σε κάποιες χώρες η συνεργασία της αµερικανικής Υπηρεσίας∆ίωξης Ναρκωτικών µε τις τοπικές αρχές είναι αποτελεσµατική στον περιορισµό των εµπόρων ναρκωτικών ή καρτέλ. Οµως σε χώρες όπως η Βενεζουέλα, οι µυστικές υπηρεσίες στράφηκαν εναντίον της DEΑ, παρεισέφρησαν στις επιχειρήσεις της, έκαναν σαµποτάζ στον εξοπλισµό της και προσέλαβαν έναν χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση στα e-mail της αµερικανικής πρεσβείας.
 
 
Το κινέζικο μαρτύριο της Γουόλ Στριτ
 
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταλάβε τη στιγµή που ξέσπασε η διεθνής οικονοµική κρίση ότι η αµερικανική οικονοµία εξαρτάται από τις κινήσεις των Κινέζων – όταν το Πεκίνο έπειτα από πυρετώδεις διαπραγµατεύσεις διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει αµερικανικά οµόλογα.
 
Μέχρι τώρα ξέραµε τη δήλωση της Κλίντον προς τον καναδό πρωθυπουργό: «Πώς µπορείς να κάνεις σκληρές διαπραγµατεύσεις µε τον τραπεζίτη σου», που αφορούσε τους Κινέζους.
 
Τώρα νέα αµερικανικά διπλωµατικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks δείχνουν την ανησυχία των Αµερικανών για τις κινήσεις των Κινέζων µετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Στα τηλεγραφήµατα που εστάλησαν στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ τον Μάρτιο του 2009 φαίνεται η περίπλοκη ισορροπία στις σχέσεις µεταξύ της µεγαλύτερης οικονοµίας του κόσµου και επίκεντρου της κρίσης, των ΗΠΑ και της µεγαλύτερης αναπτυσσόµενης δύναµης, της Κίνας, που έχει στα χέρια της αµερικανικά οµόλογα πολλών δισεκατοµµυρίων δολαρίων και ένα µέρος του χρέους της χώρας. Ο αµερικανός πρεσβευτής στο Πεκίνο την εποχή εκείνη, Ντάνιελ Πικούτα, διαβεβαιώνει ότι έπειτα από πολλές συναντήσεις που είχε µε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη της Κίνας κατέληξε στο συµπέρασµα πως «είναι πολύ πιθανόν το Πεκίνο να πάρει δραστικές αποφάσεις» καθώς διαπίστωνε πως στους κύκλους της κινεζικής ηγεσίας γίνονταν «ιδιαίτερα έντονες συζητήσεις» για την αγορά και άλλων αµερικανικών κρατικών οµολόγων. Οι διαφορές στις απόψεις οδηγήσαν τον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαµπάο εκείνες τις ηµέρες να δηλώσει «ανήσυχος» για το χρηµατοοικονοµικό σύστηµα των ΗΠΑ, γεγονός που προβληµάτισε τον Λευκό Οίκο. Ο πρεσβευτής Πικούτα πάντως διαβεβαίωνε σε αλλεπάλληλα τηλεγραφήµατά του πως η Κίνα θα τηρήσει τις δεσµεύσεις της, χωρίς αυτό να εµποδίζει διάφορους κινέζους αξιωµατούχους να προτρέπουν την κυβέρνηση Οµπάµα για δοµικές οικονοµικές µεταρρυθµίσεις.
 
 
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε