Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Κατάσκοπος των Ρώσων και στην Κύπρο;

Κατάσκοπος των Ρώσων και στην Κύπρο;
Μετά τους δέκα κατασκόπους που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ άλλος ένας φαίνεται πως συνελήφθη το πρωί στην Κύπρο.

 

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας συνελήφθη στις τρεις το πρωί o 54χρονος Καναδός φυγόδικος Robert Christopher, όταν προσπάθησε να ταξιδέψει στην Ουγγαρία.
 
Ο 54χρονος προσπάθησε να περάσει από τον έλεγχο των διαβατηρίων όταν διαπιστώθηκε βρισκόταν στη stop list και εναντίον του εκκρεμούν εντάλματα σύλληψής του στις ΗΠΑ.
 
Εναντίον του εκδόθηκε προσωρινό ένταλμα για αδικήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κατασκοπείας, και συνομωσίας που διαπράχθηκαν στις ΗΠΑ από το 1990 μέχρι το 2010.
 
Η Ιντερπόλ απέστειλε στην Κυπριακή Δημοκρατία το Σάββατο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Christopher ύστερα από αίτηση των ΗΠΑ οι οποίες καταζητούν τον φυγόδικο για να δικαστεί στη νότια περιοχή της Νέας Υόρκης για κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, περίπου 40 χιλιάδων αμερικανικών δολαρίων.
 
Ο καταζητούμενος οδηγήθηκε το μεσημέρι στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και η αρμόδια δικηγόρος της Δημοκρατίας ζήτησε την κράτησή του για 30 μέρες μέχρις ότου φτάσουν στην Κύπρο τα επίσημα έγγραφα από την Ουάσιγκτον με τα οποία ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα καταθέσει εξουσιοδότηση για έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του Christopher στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Το στοπ-λιστ που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία...

 
Το δικαστήριο όρισε ότι η διαδικασία έκδοσής του στις αμερικανικές αρχές θα αρχίσει στις 29 Ιουλίου.
 
Πάντως ο ίδιος ζήτησε να πληρώσει 20.000 ευρώ ως εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να αρχίσει η διαδικασία έκδοσής του, ενώ όπως ισχυρίστηκε βρισκόταν στην Κύπρο για διακοπές. Ο Christopher ήρθε στην Κύπρο στις 17 Ιουνίου και διέμενε μόνος του σε διαμέρισμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρνακας.
 
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε ότι οι υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Christopher είναι πολύ σοβαρές. Η νομοθεσία προβλέπει πέντε χρόνια φυλάκιση για την κατασκοπεία και 20 χρόνια φυλάκιση για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και όρισε την 29 Ιουλίου ως ημέρα έναρξης της διαδικασίας έκδοσης του φυγόδικου στις ΗΠΑ και ενέκρινε να αφεθεί ελεύθερος με τους όρους που έθεσε δικηγόρος του, εφ’ όσον παραδώσει στην Αστυνομία το διαβατήριο του και στον Πρωτοκολλητή του Δικαστηρίου 20 χιλιάδες ευρώ ως εγγύηση.
 

Χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την σύλληψη 10 Ρώσων που όπως υποστηρίζουν εμπλέκονται σε κατασκοπία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε