Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Καταστροφικές πλημμύρες στη Μοζαμβίκη με 17 νεκροούς και χιλιάδες άστεγους

Καταστροφικές πλημμύρες στη Μοζαμβίκη με 17 νεκροούς και χιλιάδες άστεγους

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Ιανουαρίου στις πλημμύρες που πλήττουν τη Μοζαμβίκη, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν.

 Μέσα σε 12 ημέρες στις κεντρικές επαρχίες της χώρας έπεσε τόση βροχή όση πέφτει συνήθως τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο μαζί, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο. Το Τσόκουε, μια πόλη 70.000 ανθρώπων σε απόσταση 140 χιλιομέτρων βόρεια του Μαπούτο έχε βυθιστεί στα νερά. Την Τρίτη η κυβέρνηση είχε εκδόσει επείγουσα ανακοίνωση καλώντας όλους τους κατοίκους να φύγουν μέσα σε 48 χώρες, όμως μέχρι στιγμής είναι αδιευκρίνιστο πόσοι άνθρωποι υπάκουσαν. Η παραλιακή τουριστική πόλη Σάι-Σάι, στις εκβολές του Λιμπόπο, αναμένεται επίσης ότι θα πλημμυρίσει. “Τα νερά μπήκαν στην πόλη. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Από σήμερα, η κατάσταση δεν είναι πολύ καλή”, είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ζοάο Κάρλος.

Στην πρωτεύουσα γέφυρες, δρόμοι και σχολεία έχουν υποστεί ζημιές που εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Στις εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται ολόκληρες οικογένειες σκαρφαλωμένες σε στέγες και σε δέντρα. Στα κρατικά καταφύγια φιλοξενούνται 12.000 οικογένειες ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παράσχει 700 τόνους τροφής μέχρι τώρα. Οι διασώστες προσπαθούν να παράσχουν τρόφιμα και πόσιμο νερό στους εκτοπισμένους, δίνοντας μάχη με το χρόνο, αλλά και με τη χολέρα, την ελονοσία και τη διάρροια, ασθένειες που πλήττουν κυρίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Από τις πλημμύρες έχουν σκοτωθεί επίσης 12 άνθρωποι στη γειτονική Νότια Αφρική ενώ 15.000 κροκόδειλοι κατάφεραν να περάσουν στον ποταμό Λιμπόπο καθώς υπερχείλισαν τα φράγματα που τους κρατούσαν απομονωμένους σε μια φάρμα εκτροφής, στις όχθες του ποταμού. Οι βροχές συνεχίζονται και σήμερα στις κοιλάδες στις νότιες περιοχές της χώρας και η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει καταρρακτώδη βροχή για το σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε