Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Κατέρριψαν λιβυκό μαχητικό οι Γάλλοι – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι

– Είναι η πρώτη κατάρριψη λιβυκού αεροσκάφους – Παραβίασε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
– Σφυροκοπούν βάση του Καντάφι ανατολικά της Τρίπολης
– “Τρελός ο Καντάφι”- “Δεν τέλειωσε ο πόλεμος” λένε οι Γάλλοι
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Για πρώτη φορά από την έναρξη των βομβαρδισμών, το καθεστώς της Λιβύης αποφάσισε να απογειώσει αεροσκάφος. Ο Καντάφι επιχείρησε να προκαλέσει και σε πρώτη φάση, τουλάχιστον, ηττήθηκε.

Ένα μαχητικό αεροσκάφος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας παραβίασε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και η «απάντηση» ήρθε άμεσα από τους Γάλλους: το κατέρριψαν.

Πρόκειται για μονοκινητήριο αεροσκάφος, που καταρρίφθηκε στην περιοχή της Μισράτα.

Νέοι βομβαρδισμοί
Οι δυνάμεις του συνασπισμού άρχισαν ξανά, το μεσημέρι της Πέμπτης, τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ταζούρα, 30 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση.

Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης στο νότο της Λιβύης.

Λίβυοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές και τις πυραυλικές επιθέσεις των δυνάμεων του συνασπισμού στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο νοσοκομείου. Ορισμένα θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί.

Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς είχαν πρόσβαση στο νεκροτομείο. Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται σε ξένους δημοσιογράφους στην Τρίπολη να δουν νεκρούς από επιθέσεις των δυνάμεων του συνασπισμού σε νεκροτομείο.

“Ηταν όλοι άμαχοι. Δεν έφταιγαν σε τίποτε”, είπε ένας υπάλληλος του νεκροτομείου.

Λίβυος αξιωματούχος είπε ότι τα θύματα είναι πολίτες και ορισμένοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν αργά χθες Τετάρτη. Ορισμένοι θα ταφούν χωρίς να αναγνωριστούν τα στοιχεία τους.

Η Τυνησία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Μουάμαρ Καντάφι και των πέντε μελών της οικογένειας μετά την απόφαση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στην Τύνιδα.

Τρελός ο Καντάφι

Κάτι παραπάνω από κατηγορηματικός για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των θέσεων του στρατού του Καντάφι ήταν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Η επιχείρηση “θα συνεχισθεί για όσο χρόνο είναι απαραίτητο” δήλωσε τονίζοντας ότι ο πόλεμος δεν τέλειωσε.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Γάλλος υπουργός χαρακτήρισε τρελό τον συνταγματάρχη Καντάφι.

“Είμαι πεπεισμένος ότι στην Τρίπολη, ορισμένοι αρχίζουν να προβληματίζονται και να αναρωτιούνται για το κατά πόσον μπορούν να συνεχίσουν με έναν δικτάτορα τον οποίο, αποφεύγοντας ακραίες εκφράσεις, θα έλεγα απλώς τρελό”.

Κόλαση στη Μιζράτα

Τη νύχτα οι δυνάμεις της συμμαχίας χτύπησαν στόχους τόσο στην Τρίπολη όσο και κοντά στη Μιζράτα, ένα από τα προπύργια των αντικαθεστωτικών όπου οι δυνάμεις του Καντάφι έφτασαν σε απόσταση αναπνοής.

Οι αντικαθεστωτικοί καταγγέλλουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον του πληθυσμού της πόλης και δολοφονίες αμάχων από ελεύθερους σκοπευτές στους δρόμους της Μιζράτα.
Τα αεροπλάνα ωστόσο φαίνεται ότι χτύπησαν τα άρματα που βρίσκονται περιφερειακά της πόλης καθώς όπως λένε οι κάτοικοι υπάρχουν άλλα αλώβητα στις γειτονιές όπου σκορπούν ακόμη τον θάνατο.
Προφανώς οι συμμαχικές δυνάμεις δεν έπληξαν στόχους στο κέντρο της Μιζράτα για να μην υπάρξουν θάνατοι αμάχων.

“Έχουμε ανθρωπιστική κρίση στο λιμάνι. Εκεί βρίσκονται τουλάχιστον 6.000 αιγύπτιοι εργάτες, ορισμένοι μαζί με τις οικογένειές τους όπως και αφρικανοί εργάτες που περιμένουν ένα πλοίο για να τους μεταφέρει μακριά. Ωστόσο κανένα πλοίο δεν έφθασε”, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

 “Από χθες το λιμάνι είναι στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι. Έστειλαν δύο πολεμικά πλοία και ορισμένα πλοιάρια και μάς πολιορκούν από θαλάσσης. Δεν έχουν επιτεθεί αλλά αν το κάνουν, οι χιλιάδες εργάτες θα είναι τα πρώτα θύματα”, είπε ένας κάτοικος που ονομάζεται Αμπντελμπάσετ.

 Η Μιζράτα είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, με τουλάχιστον 300.000 κατοίκους, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

 Οι πληροφορίες από την πόλη αυτή δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή καθώς οι λιβυκές αρχές δεν επέτρεψαν σε δημοσιογράφους να μεταβούν εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓIΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε