Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Καθυστερήσεις και ολιγωρίες και στο ΔΝΤ

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες… Τελικά οι καθυστερήσεις δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τα μέλη του διεθνούς οικονομικού οργανισμού “να δράσουν χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να ενεργοποιηθεί η μεταρρύθμιση στο σύστημα της αντιπροσώπευσης στη διοίκηση του, μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά όρια”.

“Ασκώ πίεση στα κράτη-μέλη, που δεν έπραξαν προς το παρόν τούτο, να προχωρήσουν ταχέως στην υιοθέτηση των κατάλληλων νομοθετικών-νομικών μέτρων, ώστε να ενεργοποιηθεί η μεταρρύθμιση στο σύστημα αντιπροσώπευσης στη διοίκηση του ΔΝΤ συμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα”, αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση του διεθνούς οικονομικού οργανισμού, με την υπογραφή της κας Λαγκάρντ.

Το νέο σύστημα της αντιπροσώπευσης στο οποίο τα μέλη του ΔΝΤ κατέληξαν στο τέλος του Δεκεμβρίου του ’10, διαφοροποίησε στις υψηλές βαθμίδες διοίκησής του τα “αναλογικά μερίδια συμμετοχής” για τους αντιπρόσωπους των αναπτυσσόμενων οικονομιών–προς όφελός τους, σε βάρος της συνολικής αντιπροσώπευσης των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει το νέο σύστημα αντιπροσώπευσης στη διακυβέρνηση να ισχύει στην αρχή του ερχόμενου έτους.

Ομως τη 12η Μαρτίου, μόνον στα 89 (σε ποσοστό 53,14%) από τα 187 κράτη μέλη του ΔΝΤ είχαν εγκριθεί οι αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε να εφαρμοστούν από την πρωτοχρονιά και μετά τα νέα “αναλογικά μερίδια συμμετοχής” στη διοίκηση στις υψηλές βαθμίδες του ΔΝΤ. Το ποσοστό, όμως, πρέπει να φθάσει στο 70% προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή όλη η μεταρρύθμιση.

Μάλιστα, για το ίδιο το ΔΣ του ΔΝΤ η διάδοχη κατάσταση παρουσιάζεται σήμερα ακόμα περισσότερο απροετοίμαστη. Πράγματι, μόνον 66 από τα κράτη-μέλη ενέκριναν ήδη τις αναγκαίες τροποποιήσεις, όμως με το νέο σύστημα αντιπροσωπεύουν πλέον το 45,36% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφων στο ΔΣ .

Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η νέα μεταρρύθμιση στο επίπεδο του ΔΣ του ΔΝΤ θα πρέπει τις αναγκαίες τροποποιήσεις να εγκρίνουν τα τρία πέμπτα των μελών του, αρκεί όμως τα δικαιώματα ψήφου τους να φθάνουν στο 85% των συνολικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λαγκάρντ: «Μύρισε άνοιξη!»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε