Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κατηγορίες σε βάρος στρατιωτών για εγκληματικές ενέργειες στο Αφγανιστάν

Κατηγορίες για εγκληματικές ενέργειες απαγγέλθηκαν σε βάρος 12 Αμερικανών στρατιωτών, για απεχθείς ενέργειες που διέπραξαν στο Αφγανιστάν – από δολοφονίες αμάχων, μέχρι τη διατήρηση μελών των σωμάτων τους ως τροπαίων από τον πόλεμο – αποκαλύψεις που κατά το Πεντάγωνο καταστρέφουν την εικόνα της Αμερικής σε όλο τον κόσμο.
 

Οι στρατιώτες του πυροβολικού από την 5η Ταξιαρχία, ανήκουν σε μονάδα που έχει έδρα την Ουάσινγκτον και εστάλησαν στην επαρχία Κανταχάρ πριν από ένα χρόνο. Οι απεχθείς δολοφονίες έγιναν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που δημοσιοποιήθηκε από τους στρατοδίκες.
 
“Κατηγορίες όπως αυτές είναι πολύ σοβαρές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Μόρελ. “Είναι σαφές ότι ακόμα κι αν αυτές οι κατηγορίες δεν αποδειχθούν, αυτό δεν θα βοηθήσει. Δεν βοηθά την εικόνα των δυνάμεών μας σε όλο τον κόσμο”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
 
Σε πέντε στρατιώτες έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες για τη δολοφονία τριών Αφγανών αμάχων από τον Ιούνιο. Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, ασκήθηκαν κατηγορίες σε βάρος άλλων επτά στρατιωτών, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για προσπάθεια συγκάλυψης των εγκληματικών ενεργειών.
 
Οι κατηγορίες θα πρέπει να αποδειχθούν, αλλά είναι “πέρα από κάθε αμφιβολια σοβαρές”, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, προσθέτοντας ότι ακόμα κι αν τελικά αποδειχθούν αβάσιμες έχουν προκαλέσει ζημιά στην εικόνα και την υπόληψη του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε