Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Κατηγορούνται για επίθεση που δεν έγινε

Κατηγορούνται για επίθεση που δεν έγινε

 

Κατηγορίες σε βάρος ηγετικού στελέχους πακιστανικής εξτρεμιστικής οργάνωσης απήγγειλε αμερικανικό δικαστήριο.

 

Ως αιτιολογικό; Ότι συνέβαλε στην οργάνωση επίθεσης με στόχο εφημερίδα της Δανίας, που είχε δημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία προκάλεσαν την οργή πολλών μουσουλμάνων.
 
Το κατηγορητήριο στρέφεται κατά του Ιλίας Κασμίρι, στελέχους της οργάνωσης Χαρακάτ-ουλ Τζιχάντ Ισλάμι, που θεωρείται ότι βοήθησε στην οργάνωση επίθεσης κατά της εφημερίδας Jyllands-Posten. Ο Κασμίρι, σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου, έχει τακτικές επαφές με ηγέτες της Αλ Κάιντα.
 
Επίσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του γεννημένου στο Πακιστάν, επιχειρηματία από το Σικάγο, Ταχαουρ Ράνα και του Αμπντούρ Ρεχμάν, απόστρατου Πακιστανού αξιωματικού, που θεωρούνται εμπλεκόμενοι στην ίδια υπόθεση.
Πάντως η επίθεση που φέρονται να σχεδίαζαν οι τρεις κατηγορούμενοι κατά της δανικής εφημερίδας ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Η εφημερίδα αυτή προκάλεσε την οργή χιλιάδων μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο, όταν το 2005 δημοσίευσε σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, που θεωρήθηκαν προσβλητικά.
 
Ο Κασμίρι, που πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Ουαζιριστάν του Πακιστάν, περιοχή που ελέγχεται από φυλάρχους, κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο την ανθρωποκτονία στη Δανία και για την παροχή υλικής υποστήριξης στον Ρεχμάν, που επίσης πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Πακιστάν. Ο Ράνα κρατείται στις αμερικανικές φυλακές και αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται για την παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε