Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Καζάνι που βράζει και το Ιράν

Οι δύο κυριότεροι ηγέτες της ιρανικής αντιπολίτευσης καταδίκασαν σήμερα την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και απέρριψαν τις όποιες διασυνδέσεις τους με ξένες χώρες.
Κατά τις διαδηλώσεις της Δευτέρας στην Τεχεράνη και σε τουλάχιστον πέντε άλλες πόλεις σκοτώθηκαν δύο διαδηλωτές και τραυματίστηκαν πολλοί αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ συνελήφθησαν πολλοί διαδηλωτές.
 
“Το Πράσινο Κύμα θέλει απλώς να υλοποιηθούν οι αξίες της επανάστασης (του 1979), θέλει ελευθερία και εφαρμογή του Συντάγματος και αυτό το κίνημα επαφίεται στην δύναμη του ιρανικού λαού και όχι σε ξένους”, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο πρώην πρωθυπουργός Μιρ Χοσεϊν Μουσαβί.
 
Περισσότεροι από 200 βουλευτές χθες Τρίτη ζήτησαν να επιβληθεί η ποινή του θανάτου στον Μουσαβί και στον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί επειδή, όπως τους κατηγορούν, διοργάνωσαν τις τελευταίες διαδηλώσεις με τη βοήθεια δυτικών χωρών.
 
“Εχω υπάρξει στρατιώτης αυτής της χώρας για περισσότερα από 40 χρόνια και δεν φοβάμαι τις απειλές. Είμαι έτοιμος να πληρώσω όποιο τίμημα χρειαστεί”, έγραψε ο Καρουμπί στην ιστοσελίδα του.
 
“Αλλά αντί για απειλές, εσείς (η κυβέρνηση) πρέπει να απελευθερώσετε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, να σταματήσετε να καταπιέζετε τον λαό, να επιτρέψετε την ελευθερία του Τύπου και να δεσμευτείτε απέναντι στο ίδιο σας το Σύνταγμα”, προσθέτει ο ίδιος.
 
Ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ ο κυριότερος στόχος των διαδηλώσεων, δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να διοργανώσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ήταν άκαρπες.
 
“Υπάρχει μεγάλη εχθρότητα κατά της ιρανικής κυβέρνησης, αλλά οι υποκινητές αυτών των γεγονότων πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υπονομεύσουν στο status quo,” είπε ο Αχμαντινεζάντ στην κρατική τηλεόραση.
 
“Είναι σαν να προσπαθούν να ρίξουν σκόνη στον ήλιο: η σκόνη θα εισχωρήσει και πάλι στα μάτια τους”.
 
Οι διαδηλώσεις της Δευτέρας ήταν οι πρώτες που διοργάνωσε η αντιπολίτευση από τον Δεκέμβριο του 2009. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Αχμαντινεζάντ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς με νοθεία.
 
Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί πρώην μεταρρυθμιστές αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, φοιτητές και ακτιβιστές φυλακίστηκαν κατά τις πορείες του 2009.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε